Wethouder Florijn (werk, inkomen, zorg, bestuur): “Met deze aanpak willen we voorkomen dat deze groep Rotterdammers nog verder in de problemen komen. Schulden staan het actief meedoen aan de samenleving in de weg en kunnen een negatief effect hebben op de gezondheid. Omdat de gemeente niet kan garanderen dat door deze aanpak gedwongen verkoop altijd voorkomen kan worden, is het belangrijk dat Rotterdammers met betalingsachterstanden zich zo snel mogelijk melden. Hoe kleiner de achterstanden, hoe groter de kans dat er een passende oplossing wordt gevonden."
Toename schulden
In Nederland is er sprake van een toename van mensen met schulden en een eigen woning. Het komt steeds vaker voor dat mensen hun hypotheeklast niet meer kunnen betalen, waardoor schulden oplopen en niet meer kunnen worden afgelost. Verkoop van de woning kan hierdoor noodzakelijk zijn, ook als er geen sprake is van overwaarde. Schulden kunnen zo verder oplopen, waardoor de uiteindelijke schuldregeling ook voor de schuldeisers geen meerwaarde meer heeft. De belangrijkste hypotheekverstrekkers hebben zich verenigd in de landelijke projectorganisatie ‘Schakel!’ om bij (dreigende) schuldsituaties de vaste lasten bespreekbaar te maken.
Hypotheek
De dienstverlening van KBR voor huiseigenaren richt zich op het in gesprek gaan met de hypotheekverstrekker over de actuele hypotheek van de schuldenaar. Gezocht wordt naar de mogelijkheid om tot een andere financiering van de hypotheek te komen (andere vorm, andere looptijd), om voorwaarden te creëren zodat huiseigenaren in de eigen woning kunnen blijven wonen én om schulddienstverlening (stabilisatie, schuldregelen, budgetbeheer) mogelijk te maken.
Bron: Gemeente Rotterdam
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99