In welke mate wonen kopers en huurders naar wens? Hebben kopers en huurders in gelijke mate kans om hun woonwensen te realiseren? In een factsheet wordt deze vraag en diverse andere vragen beantwoord.
In regio’s met veel gebiedsbescherming reageert de woningbouw minder sterk op een toenemende vraag naar woningen. Hierdoor neemt het tekort aan woningen toe, waardoor de woningmarkt minder betaalbaar en minder toegankelijk wordt voor veel mensen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).
De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetswijziging die huurders en verhuurders meer duidelijkheid geeft over servicekosten die huurders betalen bovenop de huurprijs.
Minister J.J.M. Uitermark gaf antwoord op Kamervragen over de stijgende kosten voor huiseigenaren en bedrijven als gevolg van het ravijnjaar voor gemeenten.
In maart 2025 waren de prijzen van bestaande koopwoningen, net als in februari, gemiddeld 10,6 procent hoger dan een jaar eerder. Ten opzichte van februari 2025 stegen de prijzen in maart met 0,7 procent.
Minister Keijzer neemt maatregelen om middenhuurwoningen te behouden en te voorkomen dat verhuurders hun woningen verkopen. Het gaat om 4 maatregelen die vooral gericht zijn op woningen van particuliere verhuurders en die snel effect kunnen sorteren.
In de Kernpublicatie van het WoON2024-onderzoek staat onder meer dat de druk op de woningmarkt toeneemt omdat meer mensen willen verhuizen terwijl er minder woningen vrijkomen door doorstroming.
In het vierde kwartaal van 2024 waren er 38 procent meer transacties van nieuwbouwkoopwoningen dan een jaar eerder. De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen waren 4,8 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2023. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.
Minister Mona Keijzer gaat uitgebreid in op de ontwikkelingen op de huurmarkt, als gevolg van recente wijzigingen in regelgeving en in het bijzonder naar aanleiding van de Wet betaalbare huur (Wbh). Ook wordt antwoord gegeven op Kamervragen over het bericht dat de combinatie van box 3 en de Wbh de belangrijkste reden is om uit te ponden.
Vergoedingsrechten kunnen grote invloed hebben op de manier waarop vermogen toegerekend wordt aan echtgenoten. Tijdens het huwelijk merken de echtgenoten daar meestal niets van, maar als het tot een scheiding komt, blijken de gevolgen soms zeer groot. Bovendien zijn die vaak onvoorzien en zeker voor één van de echtgenoten ook onbedoeld. Wanneer er een eigen woning is, waarvan de (over)waarde verdeeld moet worden, wordt hier regelmatig over geprocedeerd. Recent is er tot aan de Hoge Raad geprocedeerd in een zaak, waarbij de uitkomst erg opvallend is.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.