Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
14 okt 2024 Nieuws

Wet bestemming lichamen van overledenen (internetconsultatie)

Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n 170.000 mensen. Het is belangrijk dat we waardig en respectvol omgaan met de lichamen van overledenen, daarom bestaan er regels hierover in de Wet op de lijkbezorging. Zodat we weten wie de overledene is en waaraan deze is overleden.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Ook zijn er regels over wat er na het onderzoek naar de identiteit en de doodsoorzaak met het lichaam van de overledene mag gebeuren: het lichaam mag dan worden begraven, gecremeerd of worden gedoneerd voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Met dit wetsvoorstel worden deze regels aangepast en aangevuld, zodat er meer ruimte is voor de wensen van de overledene en dat er betere afspraken worden gemaakt over wat er moet gebeuren rond het overlijden van een persoon.


Klik hier voor de internetconsultatie.

 

Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk dat het lichaam van een overledene niet alleen kan worden begraven of gecremeerd, maar dat het ook kan worden opgelost in een vloeistof (alkalische hydrolyse). Daarnaast maakt dit voorstel het mogelijk dat mensen binnen 24 uur begraven kunnen worden en dat twee personen samen in één kist kunnen worden bestemd als ze dit zo hebben gewild. Verder is het belangrijk dat we beter kunnen weten hoe iemand is overleden en of het overlijden het gevolg is van een misdrijf. Daarom krijgen de artsen en de politie die het lichaam en de omgeving onderzoeken daarvoor meer bevoegdheden.


Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Alkalische hydrolyse

Op dit moment kent Nederland vier vormen van lijkbezorging: begraven, cremeren, het zeemansgraf en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Alkalische hydrolyse, ook wel bekend als resomeren, wordt straks als nieuwe vorm toegevoegd.

Toelaatbaarheid nieuwe vormen van lijkbezorging

In het advies presenteert de Gezondheidsraad een toetsingskader, waarna zij twee potentiële vormen van lijkbezorging daaraan toetst, namelijk alkalische hydrolyse (ook bekend als ‘resomeren’) en composteren.

Kamervragen over het mogelijk maken van resomeren

Minister De Jonge gaf antwoord op vragen over het mogelijk maken van resomeren.

Rubrieken

Opvoerdatum

14 okt 2024

Laatst gewijzigd

14 okt 2024

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.