MijnFintool

Nieuws

Brandbrief Vereniging Eigen Huis over Crisismaatregelen woningmarkt

Vereniging Eigen Huis pleit er bij het Kabinet voor dat de werking van de crisismaatregelen rond de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen met één jaar worden verlengd. De crisis op de woningmarkt is nog (lang) niet voorbij en de Nederlandse economie en het consumentenvertrouwen moeten zich nog herstellen. Het is daarom veel te vroeg om de crisismaatregelen nu al te beëindigen. Ze zijn nog onverminderd hard nodig. (Bijlage: brief aan Staatssecretaris Weekers).

VEH kaart de onderstaande problemen aan, waar vanuit Fintool ook eerder bij stilgestaan is.

1.    Na tijdelijke verhuur geen hypotheekrenteaftrek meer (einde van dubbele renteaftrek)
Mensen die hun te koop staande huis tijdelijk hebben verhuurd, hebben na de periode van verhuur, en zolang het huis niet verkocht is weer recht op hypotheekrenteaftrek. Dit heet de terugkeerregeling. Per 1 januari aanstaande vervalt deze regeling. Als de verhuurperiode na 1 januari eindigt en het huis nog is niet verkocht, dan heeft de huiseigenaar geen recht meer op renteaftrek en betaalt hij de volledige (bruto) hypotheeklasten zelf. Bij een hypotheek van 250.000 euro en een rente van 5% kost dit de huiseigenaar met een onverkochte woning ongeveer 400 euro per maand. (NB: als de huurder nog dit jaar vertrekt kan de huiseigenaar nog gebruik maken van de crisismaatregel en houdt hij volgend jaar wél zijn renteaftrek)
 
2.    Dubbele renteaftrek 1 jaar korter
Een huiseigenaar met dubbele woonlasten (omdat zijn oude huis nog niet verkocht is) heeft nu drie jaar lang recht op hypotheekrenteaftrek over beide hypotheken. Die periode wordt teruggebracht naar twee jaar. Het gaat hier om de tijdelijke verlenging met 1 jaar van de termijn waarin renteaftrek kan worden verkregen voor een te koop staande woning. Vanaf 1 januari 2014 wordt deze termijn weer teruggebracht (van 3) naar 2 jaar en wordt de eigenaar van een te koop staande woning veel eerder geconfronteerd met een verlies aan renteaftrek. Dit treft ook bestaande gevallen waarin sprake is van tijdelijke verhuur.
 
3.    Einde van regeling voor opheffen nadeel bijleenregeling
Zodra een te koop staande woning tijdelijk wordt verhuurd, valt deze in box 3 en is in principe de bijleenregeling van toepassing. Het laatste zou betekenen dat als er sprake is van overwaarde in de oude verhuurde woning, in een volgende nieuwe woning voor een overeenkomstig deel van de hypotheek geen aanspraak bestaat op hypotheekrenteaftrek. Om de financiering van de nieuwe woning niet met dit nadeel te bemoeilijken, is in geval van tijdelijke verhuur van de oude woning de bijleenregeling tijdelijk buiten werking gesteld. Per 1 januari 2014 komt deze regeling – ook voor bestaande gevallen – te vervallen en kan tijdelijke verhuur van de oude woning de financiering van een nieuwe woning moeilijker en zo niet onmogelijk maken.

Zie download onderaan voor de volledige brief van VEH.

Bron: VEH

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1