Volgens Ernst&Young kunnen de huizenprijzen in Nederland in een worst casescenario de komende jaren met zo'n 30% dalen. Het scenario is gebaseerd op huizen- en vierkantemeterprijzen die vergelijkbaar zijn met de ons omringende landen.
Het worst case scenario dat Ernst&Young heeft doorgerekend gaat uit van een situatie waarbij de Nederlandse markt net zo normaal functioneert als in de ons omringende landen. De Duitse en Belgische markt kennen geen kunstmatige stimulansen die de Nederlandse markt wel heeft, zoals de hypotheekrente-aftrek, tophypotheken en aflossingsvrije constructies. Deels door deze regelingen zijn de huizenprijzen in Nederland opgepompt. Verschillen met Nederlandse huizenprijzen belopen van de 22% tot 41% en bedroegen gemiddeld 30%. In tegenstelling tot de Nederlandse, staan de Duitse en Belgische markten staan er op dit moment redelijk gezond voor.
Stabilisatie
Volgens Ad Buiseman, hoofd van de vastgoed-sectie van Ernst&Young, gaat het uitdrukkelijk om een worst case-scenario, dat naast een best case en een meest waarschijnlijk scenario is opgesteld. In het meest gunstige scenario is de pijn na het huidige kwartaal zo ongeveer geleden. Een waarschijnlijker scenario is waar grote hypotheekverstrekkers als Rabo en ING nu mee werken. Die zien vanaf dit of vanaf volgend jaar stabilisatie.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.