De Nederlandsche Bank (DNB) kampt met elf spanningsvelden die het toezicht op de stabiliteit van financiële markten bemoeilijken. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer woensdag in een rapport.
Het rapport is het eerste deel van een onderzoek dat inzicht moet bieden in het huidige systeem van toezicht, in het kader van plannen om de regulering van de financiële markten zowel nationaal als internationaal te verbeteren.
De Rekenkamer noemt als voorbeeld van een spanningsveld, dat DNB stabiliteit van financiële instelling in gevaar kan brengen door openlijk te waarschuwen voor problemen, terwijl het achterwege laten van waarschuwingen het vertrouwen van het publiek in het toezicht ondermijnt. Andere spanningen bestaan tussen het toezicht door DNB en het toezicht door andere toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). DNB moet de verschillende belangen afwegen, waaronder stabiliteit van de financiële instelling, transparantie van de markt en mededinging.
De spanningsvelden zijn volgens de Rekenkamer inherent aan het systeem van toezicht. Het toezicht op de financiële markten kan in zijn huidige vorm de stabiliteit van het financiële systeem niet goed waarborgen. Het toezicht richt zich op de stabiliteit van individuele instellingen, wat echter niet voldoende is, volgens de Rekenkamer.
De maatregelen die sinds 2008 zijn genomen om het internationale toezicht op de stabiliteit van het financiële systeem te verbeteren, lossen het probleem niet op dat de aanpak deels een nationale verantwoordelijkheid blijft, terwijl het financiële systeem internationaal is. De Rekenkamer merkt op dat regelgeving voor de financiële markten, bijvoorbeeld op het gebied van kapitaaleisen voor financiële instellingen, vaak achter de praktijk aanloopt. Een proactieve regelgever en een alerte toezichthouder zijn daardoor essentieel, volgens het instituut.
In het tweede deel van het onderzoek, dat voor najaar 2010 staat gepland wordt onderzocht hoe de toezichthouder in de praktijk functioneert
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.