MijnFintool

Home Dossiers Annuïteitenhypotheek 1 tot 25 van 31

Standpunt gepubliceerd over eigenwoningschuld

De Kennisgroep onroerende zaken heeft een vraag beantwoord over de renteaftrektermijn in een situatie waarin een eigenwoningschuld in de periode van 2001 tot en met 2012 is afgelost, vervolgens een eigenwoningschuld wordt aangegaan voor de verbouwing, de woning wordt verkocht en een nieuwe woning wordt aangekocht.

Concept-convenant afdwingbaar?

Bij beschikking van 19 februari 2014 van deze rechtbank is de echtscheiding tussen partijen uitgesproken. De beschikking is op 4 maart 2014 ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Ter verdeling van de huwelijksgemeenschap is een concept-convenant opgesteld. In dit convenant is voor zover van belang het volgende opgenomen:

Betaalpauze voor rente en aflossing eigenwoningschuld

Dit besluit bevat goedkeuringen waardoor een eigenwoningschuld die onder de fiscale aflossingseis valt, blijft behoren tot de eigenwoningschuld als met de geldverstrekker een betaalpauze voor rente en aflossing wordt overeengekomen vanwege (dreigende) betalingsproblemen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus en de daardoor ontstane aflossingsachterstand op een andere wijze dan waarin wettelijk is voorzien, wordt ingehaald.

OHA en aanpassing hypotheek

Consument en zijn ex-echtgenote zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de in 2011 afgesloten hypothecaire geldlening. Consument heeft in 2018 de Bank verzocht om zijn ex-echtgenote uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan. De Bank heeft hiervoor als voorwaarde gesteld dat, als gevolg van de gewijzigde fiscale wetgeving, de helft van de leensom naar een annuïtaire leenvorm moet worden omgezet.

Draagplichtovereenkomst (1)

Kennisdocument: Exclusief voor Fintool-abonnees
In een aantal nieuwsbrieven zullen we bij de ‘draagplichtovereenkomst’ stilstaan. Aan de hand van een aantal casussen worden de 'pijnpunten' rondom een draagplichtovereenkomst weergegeven. Ook zullen we met een 'leidraad' voor notarissen komen, zodat de (hypotheek)adviseur de consument kan doorverwijzen naar de notaris.

Antwoorden Kamervragen verplichting hypotheekrenteaftrek

Staatssecretaris Wiebes heeft antwoorden gegeven op vragen over de verplichting tot gebruik van hypotheekrenteaftrek.

Koopwoningen: zeer betaalbaar, maar nauwelijks meer te financieren

De betaalbaarheid van koopwoningen is zeer gunstig en in de afgelopen jaren ook sterk verbeterd. Door de gedaalde rente zijn de woonlasten voor kopers zelfs in drukgebieden zeer gunstig. De financierbaarheid van de koopwoning staat echter van alle kanten onder druk. Met name de starters betalen de prijs van strenge inkomensnormen die geen rekening houden met normale loopbaanperspectieven en met de eis om steeds meer eigen geld te moeten investeren in de woning. De positie van de starter op de hypotheekmarkt is met eenvoudige maatregelen te verbeteren, maar deze komen niet of nauwelijks aan bod in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de verschenen studie ‘Woningmarktbeleid in de komende regeerperiode’, een verkenning van beleidsmaatregelen aan de hand van verkiezingsprogramma’s

Vragen en antwoorden woningmarkt

De vaste commissie voor Financiën heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Financiën over de brief van 20 september 2016 inzake de Nota over de toestand van ’s Rijks Financiën. Hieronder een beknopte selectie uit maar liefst 126 vragen op het gebied van o.a. de woningmarkt (hypotheekrente en LTV) en fiscaliteit.

Aandachtspunten bestaande huiseigenaar die gaat samenwonen

Waar dient u uw relatie op te wijzen als hij/zij in het verleden als 'alleenstaande' een NHG hypotheek heeft gesloten en nu gaat samenwonen?

Welke datum geldt voor melding Belastingdienst voor 'familiehypotheek'?

Voor leningen waar een aflossingsverplichting (BP2013) geldt, kunnen tijdens de looptijd mutaties optreden, of is sprake van een eerste melding. 'Familiehypotheken / BV leningen', niet zijnde reguliere bankhypotheken die in 2013 / 2014 of 2015 zijn afgesloten, hebben een 'meldingsplicht'. Welke datum kan dan maximaal aangehouden worden? 31 januari a.s., 31 december of een andere datum?

Rekenmodel benodigde aflossing

Hoeveel dient extra afgelost te worden om van een bestaande annuïteitenhypotheek de einddatum te vervroegen naar de pensioendatum van de geldlener.

Rekenmodel restantduur

Wat wordt de nieuwe restantduur bij een extra aflossing op een annuïteitenhypotheek, waarbij de wens van de klant is het (huidige) termijnbedrag ongewijzigd te laten?

Restschuld en box 1 of box 3?

Helpdeskvraag (fictief)
Waarom wordt een restschuld soms als box 1 behandeld en soms als box 3 door geldverstrekkers? En is het verplicht om af te lossen op een (onderhandse) restschuldfinanciering?

Tijdelijke verhuur en 'Artikel 10bis.1 Bestaande eigenwoningschuld'

Vakinfo
Wij hebben de Kennisgroep van de Belastingdienst de volgende vraag voorgelegd: Een hypotheekrelatie van ons zit met de volgende casus. - Eigen woning, Box 1, € 100.000 (gemakshalve sinds 1 januari 2001); - Deze woning is tijdelijk verhuurd sinds 1 juni 2012 (woning / hypotheek naar box 3), in afwachting van verkoop; - Relatie koopt in 2013 een andere woning, oude woning is nog steeds verhuurd / nog niet verkocht. Letterlijk heeft relatie op 31 december 2012 geen eigenwoningschuld – op grond van artikel 10bis.1.

Voorlopig besluit aanvullende lening 'Blok'-hypotheek bekend

Dit besluit beschrijft in welke gevallen de Belastingdienst het standpunt zal innemen dat sprake is van een afzonderlijke schuld ondanks dat er een bepaalde samenhang is met een andere schuld. Tevens wordt in een Kamerbrief nader uitleg gegeven over de 'Blok'-variant.

Een Blok-hypotheek hóeft niet

De nieuwe hypotheken waarbij starters in de eerste jaren lagere maandlasten hebben door extra bij te lenen, is slechts een 'optie'. Dat zegt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Citaten uit de Miljoenennota 2013

De meest opvallende citaten uit de Miljoenennota 2013.

Aftrek hypotheekrente alleen nog bij echte aflossing

Alleen hypotheekvormen (annuïtair / lineair) waarbij de huiseigenaren de lening voor hun huis maandelijks daadwerkelijk aflossen, zullen renteaftrek behouden. Alle andere hypotheken vallen dan buiten de aftrekregeling. Dit geldt voor iedereen die na 1 januari een nieuwe hypotheek afsluit. Dit volgens De Volkskrant op basis van het nog vertrouwelijke Belastingplan 2013.

Lenteakkoord leidt tot lagere huizenprijzen

De afspraken in het Lenteakkoord leiden tot een structurele daling van de huizenprijs tot maximaal 9 procent. Dat komt door de maatregelen die de hypotheekverlening beperken. Dat blijkt uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB).

De Hypotheker start als eerste adviesketen in Nederland samenwerking met Volksbank/Smartfee

Volgens De Hypotheker biedt zij vanaf vanaf half augustus een annuïteitenhypotheek met zeer lage rente aan van de Volksbank Emmerich-Rees eG. Dit gebeurt via de distributiepartner van de Volksbank in Nederland, Smartfee. Het gaat vooralsnog om een exclusieve pilot met 16 vestigingen, vooruitlopend op een structurele samenwerking.

Annuïteitenhypotheek niet populair

Een derde van de Nederlandse huishoudens kiest bij een nieuwe woning voor het afsluiten van een volledige hypotheek. Dat blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy. Onder de huidige wetgeving gaat slechts 14 procent voor een annuïteitenhypotheek, de hypotheekvorm die, bij uitvoering van het Lenteakkoord, recht op renteaftrek geeft.
Kennis
28 feb 2018

Rekenmodel Annuïteiten - diverse varianten

Alleen voor abonnees
Handig rekenmodel voor berekenen van annuïteiten. Bereken: Annuïteiten(hypotheek) / Vanaf welk jaar "Wet Hillen" geldt bij annuïteitenhypotheek / * Bereken bij overig bekende gegevens: - rentepercentage / - aantal termijnen / - maximale hypotheek bij toegestane maandlast / - termijnbedrag / - afgeloste bedrag na x-maanden / - totaal betaalde rente na x-maanden / - restschuld na x-maanden / * Spaarinleg spaarhypotheek

Rekenmodel - vergelijking tussen banksparen en annuiteiten

Met bijgaand rekenmodel kunt u snel laten zien wat de financiële nadelen zijn bij het alleen toestaan van rente aftrek op basis van annuïteiten. Er kan een vergelijking gemaakt worden tussen een bankspaarhypotheek en een annuïteitenhypotheek. Tevens is direct inzichtelijk - indien aflossingsvrij / annuïteiten met elkaar vergeleken wordt – wat de verminderde belastingteruggave is.
Getoond 1 tot 25 van 31. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1