Banken gaan hun klanten minder snel vragen stellen bij het gebruik van cash. Dat is het belangrijkste resultaat van overleg tussen banken, toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en ondernemersorganisaties om ook voor cash te komen tot een meer risicogebaseerde anti-witwasaanpak.
Zolang klanten in een periode onder een bepaald bedrag aan cash-transacties blijven en er verder geen risicoverhogende factoren zijn, dan hoeven ze geen extra vragen van banken te verwachten. Het is aan banken zelf om de exacte hoogte van dat bedrag te bepalen, maar voor particulieren zou dat bijvoorbeeld 20.000 euro in een jaar kunnen zijn en voor bedrijven 30.000 euro. Een andere verbetering is dat een transactie met een 200 eurobiljet niet meteen aanleiding zal zijn voor banken om vragen te stellen.
Klanten vinden de verzoeken om informatie en documentatie vaak vervelend, omdat het soms onduidelijk is waarom deze vragen worden gesteld. Bij het benaderen van klanten is het belangrijk dat banken daarom duidelijk uitleggen waarom informatie wordt gevraagd. Cash wordt door criminelen vaak gebruikt omdat het moeilijk te traceren is. Dat is de belangrijkste reden waarom banken extra alert zijn bij cash-transacties.
Deze nieuwe Standaard vormt een aanvulling op de tien eerder gepubliceerde NVB Standaarden die heldere uitgangspunten bieden voor banken om hun rol als poortwachter proportioneel en met focus op echte risico’s uit te voeren. De NVB Standaarden zijn het resultaat van een serie gesprekken tussen banken en toezichthouder over een meer risicogebaseerde benadering door zowel banken als toezichthouder om misbruik van het financiële systeem te voorkomen.
Lees hier de NVB Standaard over het gebruik van cash.
Lees hier meer over de Risicogebaseerde Standaarden
Bron: NVB
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99