In 2019 hebben de consumenten, met tussenkomst van hun onafhankelijke hypotheekadviseur (hierna: de adviseur) een hypothecaire geldlening aangevraagd bij de bank. Zij deden die aanvraag voor de aankoop van een woning om zelf in te wonen en om een bed and breakfast (hierna: B&B) in te exploiteren. Bij de aanvraag is ingevuld dat de woning niet verhuurd zal worden.
In 2020 zijn de consumenten, zoals voorgenomen, een B&B gaan exploiteren in hun woning.
Op 15 mei 2024 werden de consumenten gebeld door de bank, omdat zij volgens de bank de woning verhuurden. Omdat de consumenten daarvoor geen voorafgaande toestemming hadden van de bank, was dat volgens de bank in strijd met de algemene voorwaarden.
Tijdens het telefoongesprek met de bank op 15 mei 2024 hebben de consumenten de conclusie getrokken dat de bank de informatie over ‘inkomsten uit verhuur’ heeft verkregen via de zakelijke rekening van de consumenten bij ABN AMRO Bank. De consumenten vragen zich af of de bank de op die wijze verkregen informatie tegen hen zou mogen gebruiken.
De consumenten hebben voor de aanvraag in 2019 met de adviseur besproken dat zij een B&B wilden beginnen in de woning. De adviseur vroeg of zij de woning wilden verhuren, maar de consumenten wezen erop dat daar geen sprake van was, aangezien de gasten van de B&B geen huurrechten zouden krijgen.
De adviseur volgde hen daarin. Toch menen de consumenten dat hun adviseur de bank erop had moeten wijzen dat zij een B&B zouden gaan exploiteren, want zij hebben inmiddels gezien dat volgens de algemene voorwaarden ook het ‘beschikbaar stellen van een deel van de woning’ zonder toestemming van de bank niet is toegestaan.
De bank ziet de B&B als een verhuuractiviteit en de consumenten zien dat anders. De commissie is met de consumenten eens dat er een verschil is met permanente huur, aangezien daarmee huurbescherming gepaard gaat. Dat neemt echter niet weg dat ook de verhuur van kamers in B&B-vorm als verhuur beschouwd moet worden. Ook kortdurende huur geldt als huur, denk bijvoorbeeld aan het huren van een apparatuur in een doe-hetzelf-zaak, of het huren van een bootje in de zomer. Zoals de bank naar voren gebracht heeft, wordt ook in relatie tot B&B’s de term ‘verhuur’ gehanteerd, ook door de consumenten zelf op de website van hun B&B. De commissie zal dan ook de term ‘verhuur’ hanteren.
De commissie wijst de vordering van Consument af.
Lees hier de volledige uitspraak.
Bron: Kifid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99