Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
15 mei 2023 Nieuws

Wijs consument (tijdig) op bereidstellingsprovisie

De consumenten hebben zich tot de adviseur gewend voor advies en bemiddeling bij het verkrijgen van een hypothecaire geldlening. De geldlening hebben zij verkregen, maar de consumenten klagen over de dienstverlening. Het staat vast dat de adviseur de consumenten niet heeft geïnformeerd over de mogelijke kosten (bereidstellingsprovisie) van de verlenging van het bindend hypotheekaanbod.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Offerte

Op 11 juli 2022 hebben de consumenten een bindend hypotheekaanbod ontvangen. Hierin is vermeld dat de consumenten tot 12 juli 2022 de gelegenheid hebben om de hypotheekakte tot stand te laten komen bij de notaris. Ook is daarin vermeld dat de consumenten het bindend aanbod kunnen verlengen tot 12 september 2022. In het verlengingsformulier bij het bindend hypotheekaanbod is vermeld dat aan de verlenging soms kosten zijn verbonden, de zogeheten bereidstellingsprovisie.

Bereidstellingsprovisie

De consumenten hebben bij de geldverstrekker een verlenging moeten aanvragen, omdat zij de hypotheekakte niet voor 12 juli 2022 bij de notaris konden passeren. Hiervoor hebben zij een bedrag van € 1.992,94 aan bereidstellingsprovisie moeten betalen.

Beslissing

De commissie oordeelt dat de adviseur daarmee zijn zorgplicht heeft geschonden. Echter is niet komen vast te staan dat in het geval de adviseur de consumenten wel zou hebben geïnformeerd, zij de bereidstellingsprovisie niet verschuldigd zouden zijn.
De commissie ziet aanleiding om de advieskosten te matigen. Voor het overige is niet komen vast te staan dat de adviseur niet heeft gehandeld als redelijk bekwaam en redelijk handelend adviseur. De commissie wijst de vordering gedeeltelijk toe, in die zin dat de adviseur € 495,- van de advieskosten aan de consumenten moet vergoeden.

 

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

15 mei 2023

Laatst gewijzigd

15 mei 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.