Op het bij de koopovereenkomst horende vragenformulier heeft verkoper ingevuld:
“22. Verontreinigingen
Is voor zover u bekend, de bodem verontreinigd of is er reden om te vermoeden dat de bodem verontreinigd is? JA / NEE
Is er sprake van funderingen/ puin of andere bodemvervuiling in de Ondergrond van de tuin? JA/ NEE, “niet bekend”
(…)
Zijn er voorzover u bekend in het pand en/of in een bijgebouw (berging, garage, etc.) eternietplaten, asbestcementplaten of andere asbesthoudend materiaal aangebracht?
zo ja waar? “schuren + rookkanaal” JA /NEE
Koper heeft bij herinrichtingswerkzaamheden van haar tuin puin, glas en asbest in de bodem van haar tuin aangetroffen.
In vrijwel de hele bovengrond van de tuin een asbesthoudende puinbijmenging aanwezig, waardoor de bovengrond van de tuin heterogeen verontreinigd is met asbest. Dat blijkt uit het rapport van [deskundigenbureau ] naar aanleiding van het aanvullend asbestonderzoek.
Naar het oordeel van het hof verhindert het hiervoor vastgestelde gebrek – de aanwezigheid van een asbesthoudende puinbijmenging in vrijwel de hele bovengrond van de tuin – dat koper op normale wijze van deze tuin gebruik maakt. Aangenomen moet worden dat de aanwezigheid van deze asbesthoudende puinbijmenging in de bovengrond van de tuin gezondheidsrisico’s met zich brengt (ook al is wellicht geen sprake van onaanvaardbare risico’s, zoals [deskundigenbureau ] schrijft), aangezien [deskundigenbureau ] mede om die reden adviseert om de bovengrond van de tuin te saneren. Vanwege de aanwezigheid van de asbesthoudende puinbijmenging in vrijwel de hele bovengrond van de tuin, zal koper vrijwel zeker met asbest in aanraking komen wanneer zij de bovengrond van de tuin zal gaan bewerken voor bijvoorbeeld het aanbrengen van beplanting, maar ook bij het onderhouden van de tuin. Zoals hiervoor is overwogen behoort dit tot het normale gebruik van de tuin. Bij het uitvoeren van werkzaamheden in de tuin in het voorjaar van 2017 is koper reeds (onbetwist) op puin uit de bodem gestuit. Indien het asbesthoudend materiaal wordt beschadigd kunnen er asbestvezels vrijkomen met mogelijk op termijn ernstige gezondheidsschade tot gevolg.
De in artikel 6.1 van de koopakte opgenomen exoneratie doet daaraan niet af. Artikel 6.3 vormt een beperking op de in artikel 6.1. opgenomen algemene exoneratie voor onder andere verborgen gebreken. Deze algemene exoneratie ziet niet op verborgen gebreken die aan het normale gebruik van (de tuin bij) de woning in de weg staan.
Het voorgaande leidt ertoe dat verkoper aansprakelijk is voor de schade die koper lijdt doordat de tuin bij de aan haar geleverde woning niet geschikt blijkt te zijn voor normaal gebruik door de aanwezigheid van asbest in die tuin. Koper maakt aanspraak op een schadevergoeding ad € 50.717,91.
Het Hof vernietigt het vonnis van de rechtbank.
Bron: Rechtspraak.nl
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99