Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
3 nov 2021 Nieuws

Tellen aandelen (beleggingen) mee als ‘eigen middelen’?

De commissie acht geen grond aanwezig op basis waarvan de bank voorafgaand of bij het doen van een rente-aanbod had moeten vermelden dat ‘eigen middelen’ bij de bank niet aangetoond kunnen worden met aandelen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Redelijke uitleg en beleidsvrijheid

De bank heeft een redelijke uitleg gegeven op grond waarvan zij aandelen (beleggingen) niet accepteert voor het aantonen van eigen middelen die bedoeld zijn om vast te stellen of de consument over voldoende (eigen) vermogen beschikt om gedurende een bepaalde periode de dubbele maandlasten te kunnen dragen. De bank wil zoveel mogelijk zeker stellen dat potentiële klanten de verplichtingen aan haar kunnen nakomen en dat bij het verkrijgen van een woning niet te zware lasten op hun schouders nemen. Omdat de oude woning nog niet was verkocht, is de bank bij haar berekening van het benodigde saldo voor vrij beschikbare eigen middelen uitgegaan van een periode van 24 maanden. Dit was, aldus de bank, conform haar beleid en ook bekend bij financieel adviseurs.

Zware eisen?

Voor zover de consument heeft gesteld dat de bank te zware eisen aan hem heeft gesteld, wijst de commissie erop dat de bank een bepaalde mate van beleidsvrijheid bezit voor wat betreft haar aanvraag- en acceptatieproces bij hypothecaire geldleningen. De keuze om aandelen niet tot (vrij beschikbare) eigen middelen te rekenen, hoort bij deze beleidsvrijheid. De bank heeft daarvoor gekozen omdat de waarde daarvan in korte tijd sterk kan fluctueren en zij een aandelenportefeuille telkens zou moeten waarderen wat volgens haar praktisch lastig en discutabel is. De commissie is niet van oordeel dat het door de bank gevoerde (acceptatie)beleid naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou moeten worden geacht.

De beslissing

De commissie wijst de vordering van Consument af.

 

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.