Voor Fintool reden om ook diep in de materie te duiken. In een aantal artikelen belichten we het wetsvoorstel, geven we de verschillen weer tussen BP2018 (goedkeuringsbesluit) en BP2022 en proberen alvast een paar praktijkvragen te beantwoorden. Want vragen……., die zijn er zeker!
Hoewel we niet over een glazen bol beschikken waarmee we in de tijd vooruit kunnen kijken, toch een vooruitblik. Het wetsvoorstel OFM2022 wordt in nagenoeg ongewijzigde vorm aangenomen (planning EK 14 december 2021))[1].
Zoals wel vaker, de (advies)praktijk is weerbarstiger. U zult moeten laveren tussen adviezen waarvan de hypotheek dit jaar passeert en huidige adviezen waarvan de hypotheek volgend jaar passeert.
In de volgende Fintool artikelen volgen we de lijn van de brief van Vijlbrief: 1. De bijleenregeling, toepassing bij al dan niet gehuwde fiscale partners (hierna steeds aangeduid als partners); Dit betreft: a. de overgang van de eigenwoningreserve (EWR) in huwelijkssituaties; b. de inzet van de EWR bij gezamenlijke aankoop en financiering eigen woning. 2. Een aflossingsstand, toepassing bij al dan niet gehuwde partners; Dit betreft: a. de overgang van een aflossingsstand in huwelijkssituaties; b. de inzet van een aflossingsstand bij gezamenlijke aankoop en financiering eigen woning. 3. Een bestaande eigenwoningschuld (BEWS), toepassing bij al dan niet gehuwde partners; Dit betreft de overgang van een BEWS in de situatie van oversluiten. 4. De gevolgen van overlijden voor toepassing van de eigenwoningregeling. Dit betreft de gevolgen van overlijden voor de toepassing van: a. het aanmerken als een vervreemding; b. de bijleenregeling; c. een aflossingsstand; d. het aflossingsschema; e. de kwalificatie BEWS en aftrektermijn |
Deze serie heeft 2 regels;
1)
2) de staatssecretaris/ minister/ Belastingdienst kan ten alle tijde de spelregels veranderen.... zowel in het voordeel als nadeel van belastingplichtige.
3) Geen regel, wel disclaimer. Aan deze serie kunnen geen rechten ontleend worden. Waar nodig/ mogelijk wordt standpunt uiteraard wel onderbouwd. Kamervragen, nota's van wijziging, aanvullende/ herziene besluiten kunnen huidige inzichten (weer) doen wijzigen. En zoals in MvT aangegeven, er verandert nog een formule. Hoe? Wordt vervolgd...
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99