Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
25 jun 2020 Nieuws

Betalingsproblemen op geregistreerde kredieten bij jongeren nemen toe

Ten opzichte van 2018 bleef het totaal aantal consumenten met een betalingsprobleem* op geregistreerde kredieten in 2019 nagenoeg gelijk. Hiervan is ruim 14% onder de 30 jaar. Het absolute aantal jongeren onder de 30 jaar met betalingsproblemen (98.890) is nog relatief laag, maar de betalingsproblemen onder jongeren tot 24 jaar zijn de afgelopen vijf jaar wel met bijna 70% gestegen. Dit blijkt uit de eerste cijfers van de Schulden Monitor van Stichting BKR, die in juli wordt gepubliceerd.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Hierin staan alle kredieten en betalingsproblemen vaan mensen in Nederland. Meer dan vier op de vijf (82,7%) Nederlanders is van mening is dat jongeren beter moeten worden voorgelicht over studieschulden. Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 1.000 Nederlanders, in opdracht van BKR, uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelwizard.

Aantal jongeren met schulden en betalingsproblemen stijgt

De grootste groep mensen met betalingsproblemen is nog altijd boven de 30 jaar, maar het is opvallend dat mensen met betalingsproblemen de afgelopen jaren steeds jonger zijn. Onder jongeren tot 24 jaar steeg het aantal betalingsproblemen de afgelopen vijf jaar bijna 70%.

Overheid moet financiële problemen na studie helpen voorkomen

Uit het onderzoek van Panelwizard blijkt dat driekwart (74,4%) van de Nederlanders vindt dat hier een rol ligt voor de overheid, die volgens hen moet voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen na hun studie. Meer dan vier op de vijf (82,7%) Nederlanders is van mening dat jongeren beter moeten worden voorgelicht over studieschulden. Driekwart (74,4%) van de mensen is namelijk van mening dat het huidige leenstelsel voor studiekosten ervoor zorgt dat mensen na hun studie in de financiële problemen komen.

Centraal loket met overzicht van leningen, betaalachterstanden en schulden

Bijna twee derde (62%) van de mensen is dan ook voorstander van een centraal loket waar iedereen een overzicht kan vinden van zijn eigen leningen, betaalachterstanden en schulden. Vier op de vijf (79,8%) van de mensen vindt dat studieschulden hier ook moeten worden geregistreerd. Andere leningen, betaalachterstanden en schulden die men hier wil registreren, zijn: hypotheken (85,3%), persoonlijke leningen (85%), doorlopende kredieten (80,9%), en huurachterstanden (72,8%). Verder worden belastingschulden (70,6%), creditcards ((69,1%), leaseproducten (66,4%), producten op afbetaling (65,9%) en de mogelijkheid om rood te staan op een betaalrekening (62,8%) genoemd.

*Definitie betalingsproblemen

Er is sprake van een betalingsprobleem als iemand achterloopt met betalen, een schuldregeling heeft bij een kredietaanbieder of een aflossingsregeling heeft afgesproken, een vordering opeist of een bedrag afboekt. Het gaat hier om betalingsproblemen bij consumptieve kredieten, hypotheken, schuldbemiddeling en overige financiële verplichtingen die geregistreerd staan in het Centraal Krediet Informatiesysteem.

 

Bron: BKR

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wijziging in de Wet gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs). De wijziging geeft gemeenten de mogelijkheid om gegevens van burgers met betalingsachterstanden in een vroeg stadium uit te wisselen met woningcorporaties, energie- en drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars.

Bank draait deels op voor niet-toegestane betalingstransacties

Consument is gedurende twee jaar misleid door een familielid. Het familielid hielp hem met internetbankieren, maar zorgde er ondertussen voor dat er ook overboekingen aan hem plaatsvonden.

Betaalpauze voor rente en aflossing eigenwoningschuld

Dit besluit is een actualisatie van het besluit van 6 mei 2020. Dit besluit bevat goedkeuringen waardoor een eigenwoningschuld die onder de fiscale aflossingseis valt, blijft behoren tot de eigenwoningschuld als met de geldverstrekker een betaalpauze voor rente en aflossing wordt overeengekomen vanwege (dreigende) betalingsproblemen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus en de daardoor ontstane aflossingsachterstand op een andere wijze dan waarin wettelijk is voorzien, wordt ingehaald.

Verbond publiceert handreiking bij betalingsproblemen

Voor veel huishoudens en bedrijven heeft de coronacrisis grote financiële gevolgen. Voor wie plotseling veel minder inkomen heeft, liggen geldproblemen op de loer. Het betalen van verzekeringspremies kan dan in het gedrang raken. Wat kun je als verzekeraar doen als je vermoedt dat je klant geldproblemen heeft?

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

25 jun 2020

Laatst gewijzigd

25 jun 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.