In het essay stelt het tweetal vast dat de balans tussen de maatschappelijke voordelen en de meerwaarde van een eigen huis naar vooral de financiële risico’s is doorgeslagen. Dit terwijl wetenschappelijk onderzoek de vele positieve effecten van eigen woningbezit toont. Zo zorgt een eigen huis bijvoorbeeld voor vermogensopbouw. “Een afgeloste koopwoning levert voor ouderen immers veel meer keuzevrijheid en mogelijkheden op om een toekomstige zorgvraag te accommoderen en om de dagelijkse woonuitgaven te beperken waardoor men minder afhankelijk wordt van de pensioeninkomsten.”
Tegelijkertijd zien Boelhouwer en Schiffer dat een steeds groter wordende groep buitenspel is komen te staan. Koopwoningen zijn, zeker voor mensen met lagere maar steeds vaker ook middeninkomens, onbetaalbaar geworden. Zo is de gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning in drie jaar tijd met 95.000 euro gestegen naar 380.000 euro. De uitsluiting van een generatie (koop) starters leidt tot steeds schrijnendere situaties, zoals een sterke toename van het aantal daklozen. Ook lukt het maar niet om de bouwproductie te versnellen, in augustus daalde deze naar crisis niveau. “Het is duidelijk gebleken dat de ingezette decentralisatie, waarbij gemeenten en marktpartijen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de woningbouwproductie niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.”
In het essay schetsen Boelhouwer en Schiffer een aantal oplossingsrichtingen waarbij maatregelen die de woningproductie stimuleren de hoogste prioriteit krijgen. Een aantal suggesties zijn:
Bron: NVB
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99