Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
30 sep 2015 Nieuws

Verzilveren overwaarde eigen woning levert weinig op

Het verzilveren van de overwaarde in de eigen woning levert slechts een geringe, structurele verhoging van het netto besteedbaar inkomen op. Dat met het verzilveren van de overwaarde op oudere leeftijd een laag pensioen kan worden verhoogd, is in zijn algemeenheid niet juist.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Als een huishouden de overwaarde op 75-jarige leeftijd verzilvert, bedraagt het extra netto inkomen onder de huidige omstandigheden gemiddeld ongeveer € 250,- per maand. Als het huishouden al op 65-jarige leeftijd verzilvert, is er per saldo geen extra netto inkomen beschikbaar. Dit zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate1

In dit onderzoek is bezien in welke mate er mogelijkheden zijn om met de overwaarde van de woning het inkomen structureel te verhogen. Om dit inzichtelijk te maken is de ‘sale and rent back’ constructie uitgewerkt. Het huishouden verkoopt de woning aan een belegger en verkrijgt daarbij het recht om de woning te huren gedurende het resterende leven. Vervolgens gebruikt het huishouden de netto opbrengst van de verkoop, na aftrek van een eventuele hypotheekschuld, om bij een verzekeraar een lijfrente uitkering te kopen voor de rest van zijn leven. Hiermee loopt het huishouden geen beleggingsrisico en evenmin het langlevenrisico. Bij de berekeningen is gebruik gemaakt van een groot representatief databestand en zijn actuele marktconforme parameters en tarieven gehanteerd.

Dat verzilveren veelal weinig oplevert in de vorm van een structureel netto inkomen, is mede een gevolg van het feit dat de rendementseis van de belegger momenteel circa 6% is en de risico-vrije rente waarmee de verzekeraar werkt, bij een looptijd van 10 jaar, 1,6% bedraagt. Dit verschil is erg groot waardoor de opbrengst van het verzilveren relatief laag is.

1Het onderzoeksrapport is uitgebracht als ASRE Research Paper no 2014-01 (pdf, 47 pagina's)

 

Bron: ASRE

Lees ook…

Overwaarde van het woningbezit ruim 500 miljard euro

De Taskforce Verzilveren, een initiatief van maatschappelijke organisaties, financiële partijen en overheidsinstellingen, heeft zich gebogen over een actueel probleem: hoe is de overwaarde in het eigen huis te verzilveren als het inkomen of pensioen ontoereikend is? De totale overwaarde van het woningbezit in Nederland bedraagt ook nu nog ruim 500 miljard euro. De Taskforce onderzocht praktische belemmeringen en verkende nieuwe mogelijkheden om het in de eigen woning ‘opgesloten geld’ vrij te maken.

Oudere kan waarde huis niet benutten

Oudere huizenbezitters hebben vrijwel geen mogelijkheden de overwaarde in hun koopwoning te verzilveren, terwijl zij dat geld steeds vaker nodig hebben om zorg van te betalen en hun dalende pensioen aan te vullen. Het aantal aanbieders van 'opeethypotheken' is de laatste jaren drastisch gedaald.

Blok: geen garantstelling overheid voor "zorghypotheek"

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) stuurt aan de Tweede Kamer een schriftelijke reactie op het rapport ‘Eigen huis is zilver waard’ van de Taskforce Verzilveren en op het WRR-rapport ‘Wonen, zorg en pensioenen’. In de brief geeft Minister Blok dat het kabinet geen rol voor zichzelf ziet weggelegd om garant te staan voor eventuele restschuld bij de voorgestelde zorghypotheek.

Verzilvering van overwaarde onzeker

Steeds meer 65-plussers hebben een koopwoning. En steeds meer 65-plussers een hypotheekschuld. Van alle 65-plussers met een eigen woning had in 1986 24% een hypotheekschuld; in 1994 was dit 30%; in 2002 48% en in 2012 is dit percentage opgelopen tot 57. De mogelijkheden voor verzilvering van de overwaarde op de eigen woning moeten wat de lange termijn betreft dan ook niet te optimistisch worden ingeschat.

Uw mening

 
Harry Waaijenberg
17 jun 2014
OK, leuk, maar ze kiezen hierbij ook wel duidelijk een dure weg. Deze conclusie heb ik bij die constructies ook al vaker getrokken.
Maar als we "gewoon" hypotheekmogelijkheden zouden krijgen om een gedeelte van de overwaarde te gebruiken via hypotheek, is het een heel ander verhaal. Dat is in de ijver om hypotheekverstrekking zoveel mogelijk te beperken ook ter ziele gegaan: waarom geen mogelijkheid tot verstrekking tot 60% MW o.i.d.?
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.