Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
21 aug 2013 Nieuws

Blok: geen garantstelling overheid voor "zorghypotheek"

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) stuurt aan de Tweede Kamer een schriftelijke reactie op het rapport ‘Eigen huis is zilver waard’ van de Taskforce Verzilveren en op het WRR-rapport ‘Wonen, zorg en pensioenen’. In de brief geeft Minister Blok dat het kabinet geen rol voor zichzelf ziet weggelegd om garant te staan voor eventuele restschuld bij de voorgestelde zorghypotheek.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Taskforce
De Taskforce Verzilveren is een maatschappelijk initiatief van een groot aantal organisaties, deskundigen en wetenschappers waarin de mogelijkheden zijn verkend om de overwaarde in de woning te verzilveren. Dit heeft geleid tot het rapport ‘Eigen haard is zilver waard’. Uit het rapport blijkt dat, ondanks de huizenprijsdalingen van de afgelopen jaren, er een grote groep oudere woningbezitters is met veel overwaarde in de eigen woning. Mede door de vergrijzing groeit de groep ouderen met een eigen woning. Ondanks de verschillende mogelijkheden die er in Nederland zijn om de overwaarde te verzilveren, concludeert de Taskforce dat een ruimer aanbod van verzilverproducten wenselijk zou zijn.

Zorghypotheek
De Taskforce ziet de ‘zorghypotheek’ waarbij de overheid een garantie op een mogelijke restschuld geeft als een kansrijke optie om verder te verkennen. Dit product bestaat nog niet, maar zou een hypotheek zijn, waarbij de lening specifiek bedoeld is voor het betalen van zorg aan huis of voor een woningaanpassing zodat mensen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Een dergelijke hypotheek kan volgens de Taskforce de publieke zorguitgaven verlagen, waardoor een garantie vanuit de overheid op restschuld te rechtvaardigen is.

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

‘Spaarpot eigen huis gebruiken voor zorg’

Vereniging Eigen Huis vindt dat senioren de overwaarde van het eigen huis moeten kunnen gebruiken voor onverwachte uitgaven, om zorgkosten te betalen of voor een aanvulling op het pensioen. Dat is nu niet mogelijk.

Overwaarde van het woningbezit ruim 500 miljard euro

De Taskforce Verzilveren, een initiatief van maatschappelijke organisaties, financiële partijen en overheidsinstellingen, heeft zich gebogen over een actueel probleem: hoe is de overwaarde in het eigen huis te verzilveren als het inkomen of pensioen ontoereikend is? De totale overwaarde van het woningbezit in Nederland bedraagt ook nu nog ruim 500 miljard euro. De Taskforce onderzocht praktische belemmeringen en verkende nieuwe mogelijkheden om het in de eigen woning ‘opgesloten geld’ vrij te maken.

Zorgsparen als alternatief voor de financiering van de AWBZ

Het huidige financieringssysteem ten behoeve van de ouderenzorg vanuit de AWBZ komt steeds meer onder druk te staan. Dit wordt onder meer veroorzaakt door demografische ontwikkelingen zoals ontgroening en de stijgende levensverwachting. In haar position paper Alternatieve financiering ouderenzorg (zie download), een opmaat naar zorgsparen, geeft het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) aan dat wanneer geen maatregelen worden genomen, de premie van de ouderenzorg in de AWBZ oploopt van 12,65% in 2013 tot uiteindelijk 27% in 2060.

Uw mening

 
Harry Waaijenberg
21 aug 2013
"Dit produkt bestaat nog niet", dat is een opmerking waar ik om blijf leggen. Het bestond al wél, een hypotheek op basis van overwaarde. Dat is alleen vakkundig de nek omgedraaid, en nu wil men het wiel opnieuw uitvinden....
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

21 aug 2013

Laatst gewijzigd

21 aug 2013

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.