Subsidies werken goed, maar ze blijken vaak niet bij de beoogde doelgroep, de eigenaren met weinig geld, terecht te komen. Bovendien zijn ze erg kostbaar. Een preventieve aanpak met het adviseren en begeleiden van eigenaren werkt wel, evenals het verstrekken van laagrentende leningen. Voor het draagvlak binnen gemeenten en voor de woningkwaliteit is het goed om breder te kijken: combineer beleid voor woningonderhoud met beleid voor energiebesparing, armoede en het levensloopbestendig maken van woningen.
Tegen verloedering
Zeven Nederlandse steden hebben de effecten van gemeentelijk beleid op particuliere woningverbetering en de instrumenten daarvoor geëvalueerd. Vooral om verloedering in bepaalde straten of wijken te voorkomen, hebben gemeenten daar veel geld en tijd in geïnvesteerd. Aan het driejarig onderzoek deden mee: Den Haag, Dordrecht, Enschede, Leeuwarden, Lelystad, Schiedam en Zaanstad, en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten.
Eén gemeentelijk aanspreekpunt
Het belang van particulier woningonderhoud zal toenemen door onder meer de groei in eigenwoningbezit. Daarnaast zijn veel woningen in Nederland in de jaren 70 gebouwd, en groot onderhoud is na een jaar of veertig écht nodig. Ook de daling van koopkracht speelt mee. Uit het onderzoek blijkt dat gemeentelijk beleid nodig is en blijft, omdat problemen hardnekkig zijn, niet vanzelf oplossen en bovendien verergeren. Er zou uiteindelijk één gemeentelijk aanspreekpunt moeten komen waarin de verschillende stedelijke partijen de krachten bundelen. Momenteel proberen verschillende gemeenten zo’n aanspreekpunt op te richten.
Meer informatie
Download rapport ´Verbetering van particuliere woningen: ook in de toekomst een gemeentelijk belang´(pdf, 85 pagina's).
Bron: TU Delft
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99