"In de financiële sector speelt marktmacht omdat het deels gaat om markten met een klein aantal grote spelers. Het gaat ook om asymmetrische informatie. Financiële producten zijn immers complexe producten die de gemiddelde consument slechts zelden aanschaft. Bovendien blijkt vaak pas na jaren of het een goede aankoop is geweest. Dus zowel het mededingings- als het consumententoezicht hebben op financiële markten een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat de consument goed bediend wordt. Voor het consumententoezicht in de financiële sector is de AFM verantwoordelijk. ACM is verantwoordelijk voor het mededingingstoezicht."
"Olaf Simonse, hoofd programmabureau Wijzer in Geldzaken, het platform dat in 2008 door het Ministerie van Financiën is geïnitieerd om te werken aan de financiële educatie van consumenten, zei daarover dit weekend in het FD: ‘Inmiddels weten wij dat informeren niet voldoende is. Je moet mensen ook activeren.’ Ook inzichten uit de gedragswetenschap wijzen erop dat wij, ook al zijn we goed geïnformeerd, niet altijd in staat zijn onze goede voornemens om te zetten in daden.”
"Dit vereist kennis van en inzicht in het gedrag van consumenten. Een aantal belangrijke inzichten die wij als ACM toepassen in ons toezicht en die wellicht voor u relevant zijn, heb ik vandaag besproken:
- de consument handelt weliswaar irrationeel, maar deze irrationaliteit vertoont patronen waarop bedrijven, maar ook wij als toezichthouder, kunnen inspelen;
- de consument laat zich ‘empoweren’ maar dit vergt ook inzicht in zijn gedrag: waarop laat hij zich wel en niet sturen?
- informeren alleen is niet voldoende. De consument motiveren om tot actie over te gaan, is cruciaal.
- sociale normen zijn belangrijke drijfveren voor gedrag;
- mensen houden graag vast aan het bestaande en vertrouwde (verliesaversie)."
Klik hier voor download 'Speech' (pdf, 10 pagina's)
Bron: ACM
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99