Er stonden aan het einde van 2011 410.000 woningen leeg, van de in totaal 7 miljoen woningen in Nederland, een stijging van 5 procent in 4 jaar tijd.
Plaatsen waar de leegstand relatief fors toenam waren onder meer Schijndel (+67 procent), Sliedrecht (+62 procent) en Nijmegen (+59 procent). De leegstand is het hoogst in Sluis, waar ruim 21 procent van de woningen leeg staat. In andere steden nam de leegstand juist sterk af tussen 2008 en 2011, zoals Zoetermeer (-34 procent), Krimpen aan den IJssel (-34 procent) en Cuijk (-29 procent). In de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht nam de leegstand de afgelopen jaren relatief het sterkst toe.
Volgens een woordvoerder van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kan het in sommige gevallen gaan om administratieve leegstand. Woningen zijn dan niet officieel bewoond, maar er wonen wel degelijk mensen. De lege woningen worden dan tijdelijk verhuurd, maar de huurders schrijven zich niet in bij de gemeente. Ook kunnen de plotse stijgingen liggen aan het meetmoment, denkt de woordvoerder van het PBL. „Het kan zijn dat grote wijken net zijn opgeleverd, maar dat de bewoners de woningen nog niet hebben betrokken. Of het is juist andersom, dat sloophuizen al onbewoond zijn, maar nog niet gesloopt.”
Bron: De Telegraaf, 31-07-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99