De 23 miljard die dit jaar in totaal aan vakantiegeld wordt uitgekeerd, zal de economie geen positieve impuls geven, stelt Arnold in een gesprek met NU.nl en het ANP. Volgens Arnold hebben de mensen al rekening gehouden met de extra inkomsten en dan heeft zo’n miljardeninjectie geen stimulerend effect meer.
“Het is in feite uitgesteld loon, dat in een keer vrijgegeven wordt. Ze rekenen erop, er is geen verrassingseffect. Je ziet het straks aan de cijfers van de detailhandel. Die wijken begin juni nauwelijks af van andere maanden. Alleen in december zijn de winkelverkopen fors hoger.”
Arnold denkt dat de huishoudens hun vakantiegeld voorzichtig zullen besteden. “Dat doen ze niet omdat ze een gebrek aan geld hebben. Gemiddeld heeft een huishouden in Nederland 40.000 euro staan op de spaarrekening. Daar ligt het niet aan. Maar ze kijken verder, naar de hoogte van hun hypotheek, de waarde van hun huis en dat stemt ze dan weer niet vrolijk. Hun vermogenspositie is wel degelijk verslechterd en dat is aanleiding om toch nog maar wat meer te sparen. Het vertrouwen ontbreekt dat het snel weer beter gaat.”
Gemiddeld krijgen werknemers 2.300 euro bruto vakantiegeld. Daar blijft gemiddeld 1700 euro netto van over. Slechts 40 procent gebruikt het geld voor de vakantie. Een kwart zet het op de spaarrekening en 10 procent gebruikt het voor een grote aankoop.
Professor Arnold denkt dat de jongste bezuinigingsmaatregelen van kabinet en parlement, niet leiden tot meer consumentenaankopen. In tegendeel. Arnold: “Het heet wel een bezuinigingspakket, maar zijn toch in meerderheid lastenverzwaringen.”
Bron: Nu.nl, 18-05-2012
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99