MijnFintool

Nieuws

Aegon met Koersplan voor de rechter

Aegon stond gisteren in hoger beroep tegenover 18.000 klanten met de beleggingsverzekering Koersplan. Het is de grootste woekerpoliszaak voor de rechter.


Koersplan is circa 680.000 keer verkocht. Duizenden klanten zijn ontevreden over het product, dat volgens hen een dure overlijdensrisicoverzekering bevatte zonder dat zij dat wisten. Hun gespaarde kapitalen vallen daardoor stukken lager uit dan verwacht. De klanten, verenigd in Stichting ‘Koersplan de weg kwijt’, kregen in 2009 gelijk van de Utrechtse rechtbank. Gisteren diende het hoger beroep.

Uit het pleidooi van Aegon blijkt dat de verzekeraar zich van geen kwaad bewust is. “Vandaag de dag vinden we dat financiële producten zoals die vroeger zijn aangeboden, te duur zijn”, aldus advocaat Willem van Baren, maar Koersplan “doet wat Aegon met de deelnemer is overeengekomen”.

Een van de twistpunten is de vraag of klanten wisten dat ze een overlijdensrisicoverzekering afsloten. Aegon gebruikt het begrip ‘indirecte transparantie’ om te onderbouwen dat dat het geval was. Door verschillende brokjes informatie in verschillende folders, formulieren en opgaven van algemene voorwaarden van Aegon met elkaar te combineren, hadden ze daarachter kunnen komen. Aegon werpt de klacht van misleiding dan ook verre van zich. “Die strandt”, aldus advocaat Van Baren.

Volgens Erik Lutjens, advocaat van de stichting, is dat onzin. “Klanten konden alleen via een zeer complexe rekenexercitie vaststellen dat er een premie overlijdensrisicoverzekering werd geheven. En alleen met behulp van een tabel, die Aegon niet verstrekte.” Lutjens wees ook op een interne computeruitdraai van Aegon waaruit blijkt dat Aegon intern met veel lagere eindkapitalen rekende dan de verzekeraar aan zijn klanten voorspiegelde.

Advocaat Van Baren wees ook op het compensatievoorstel dat Aegon, net als andere grote verzekeraars, aan al zijn klanten met een woekerpolis heeft gedaan. Daarmee moeten de Koersplan-klanten volgens hem genoegen nemen, want voor de akkoorden is “een groot draagvlak”. Advocaat Lutjens zegt dat er van maatschappelijke acceptatie “geen sprake is”.

Volgens de stichting krijgen de Koersplan-bezitters er gemiddeld 13,9 procent aan eindkapitaal bij als het gisteren betwiste vonnis in hoger beroep standhoudt. De generieke compensatieregeling die Aegon voorstaat, levert hun gemiddeld 1,99 procent aan eindkapitaal op.

Het hof streeft ernaar om in juli uitspraak te doen.

Bron: FD, 17-05-2011
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

17 mei 2011

Laatst gewijzigd

17 mei 2011

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1