MijnFintool

Nieuws

Vragen over AFM-vergunning bij betalingsregeling

Bedrijven die hun klanten een betalingsregeling aanbieden omdat zij een betalingsachterstand hebben, moeten bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een vergunning aanvragen. In zo'n geval worden zij namelijk beschouwd als kredietverlener.

 

Dat is volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW en Eerste Kamerlid Ankie Broekers-Knol (VVD) het onbedoelde effect van een wetsvoorstel waarmee het kabinet-Rutte tegemoetkomt aan een Europese richtlijn voor consumentenkrediet. Zij had vragen gesteld over het wetsvoorstel aan minister Ivo Opstelten (Justitie). Deze liet weten dat het aanvragen van een vergunning nodig is zodra bedrijven voor de betalingsregeling bijkomende kosten in rekening brengen. Dat laatste is meestal het geval. Vaak gaat het om bedragen van hooguit enkele tientallen euro's.
 
Lastendruk
Het verkrijgen van een AFM-vergunning is geen sinecure. Bedrijven moeten beschikken over werknemers met juiste diploma's, aangesloten zijn bij een erkende geschillencommissie en klanten onderwerpen aan een kredietwaardigheidstoets. Dat staat haaks op het kabinetsbeleid om de administratievelastendruk te verminderen. Broekers-Knol zal daarom vandaag opnieuw vragen stellen om erachter te komen of de minister zich realiseert welke consequenties het wetsvoorstel met zich meebrengt. Op dit moment ligt het wetsvoorstel ter goedkeuring bij de Eerste Kamer.
 
In een keer aflossen
De wetgeving is ook slecht voor de consument. Bedrijven zullen namelijk eerder de conclusie trekken dat een achterstallige consument niet aan een betalingsregeling kan voldoen. Want als de consument als niet-kredietwaardig te boek staat, mag het bedrijf geen regeling meer aanbieden. In dat geval moet de consument het hele bedrag in één keer aflossen. Vermoedelijk wordt behalve de consument met name het midden- en kleinbedrijf door de nieuwe wetgeving getroffen. Grotere ondernemingen zijn vaak om uiteenlopende redenen al in het bezit van een AFM-vergunning.
 
Bron: FD, 29-03-2011

Modules & dossiers

Opvoerdatum

29 mrt 2011

Laatst gewijzigd

29 mrt 2011

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1