Damen pleit voor afschaffing van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) én van de toezichthoudende rol van de Nederlandsche Bank (DNB). Volgens hem helpen de toezichthouders op termijn het financiële systeem om zeep.
“Al die gedetailleerde regels leiden tot dure, trage instellingen die niet meer in staat zijn zich te concentreren op waar het echt om gaat: meerwaarde creëren voor hun klanten.” De prioriteit van het bankbestuur is komen te liggen bij het afvinken van de eisen van de AFM en DNB. Bovendien belemmert de enorme berg toezicht de sector zelf na te denken en leidt de strengere regelgeving tot doorgeslagen risicomijdend gedrag.
Wat Damen betreft, verdwijnt 90 procent van het aantal arbeidsplaatsen bij de AFM en het toezichthoudende deel van DNB. “Aan de huidige vorm van toezicht hangt een prijskaartje van 200 miljoen euro per jaar, alleen al bij de AFM en DNB. Daar komen dan nog de kosten bij die de financiële instellingen moeten maken.”
De toezichthouders zouden zich volgens de onderzoeker moeten beperken tot het sturen op ‘output’ en niet sturen op de uitvoering. Daarnaast kunnen AFM en DNB van meerwaarde zijn door een debat over normen en waarden te entameren. “Stuur op sociale controle. Faciliteer samenwerking. Het is niet alleen goedkoper, het zal ook effectiever blijken.”
Strengere regels zijn, aldus Damen, in de eerste plaats een zinloze controlereflex.
Bron: FD, 22-02-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99