De Jong legt een oorzakelijk verband tussen de structuur van de markt - met name de nauwe (financiële) relatie tussen verzekeraars (en banken) en tussenpersonen - en het gedrag van tussenpersonen. De overheid moet het ‘marktfalen’ met wetgeving beperken. De Jong waarschuwt echter dat dit het intermediair in zijn bestaansrecht bedreigt. “De wetgeving is zeer omvangrijk en het toezicht dreigt wat betreft kosten uit de hand te lopen.”
Zorgwekkend, want in zijn ogen zijn het juist tussenpersonen die nog grotere risico’s op marktfalen beperken. “Anders zouden consumenten namelijk rechtstreeks en zonder inachtneming van het totale aanbod aan financiële producten transacties moeten sluiten met (een beperkt aantal) banken en verzekeraars, die op grotere afstand staan van de consument.”
Voor het goed functioneren van de intermediaire markt is volgens De Jong ook bij eenvoudige schadeverzekeringen transparantie van beloning (provisie) onmisbaar. Verder oppert hij een onafhankelijkheidslabel: “vergelijkbaar met energielabels, ter verduidelijking van de positie van tussenpersonen”. De mate van onafhankelijkheid en vooral kwaliteit van intermediairs moet meetbaar worden gemaakt “en een belangrijker onderdeel worden van de beloning”, luidt een van de aanbevelingen van De Jong.
Lees hier de samenvatting van het proefschrift ‘Marktfalen bij tussenpersonen’.
Bron: AMweb, 27-10-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99