MijnFintool

Nieuws

AFM eens met provisievoorstel Adfiz

De AFM staat achter het pleidooi van Adfiz voor een provisieverbod op complexe financiële producten zoals hypotheken en inkomensverzekeringen. Ook het ministerie van Financiën is 'in grote lijnen positief' over de voorstellen van Adfiz. Dat meldt het FD.

 

'Een provisieverbod schept duidelijke verhoudingen', zegt een woordvoerder van de AFM. 'Het zwaartepunt komt weer bij de klant te liggen. Bovendien kan de tussenpersoon hiermee zijn onafhankelijke positie terug krijgen.' Het is volgens het FD de eerste keer dat de AFM zich zo duidelijk uitspreekt over hoe met provisies om te gaan. In april dit jaar hield de toezichthouder zich tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer meer op de vlakte. De AFM zei toen 'preciezere voorstellen' te willen afwachten.

 
Adfiz pleit voor een wettelijk verbod op provisies bij de advisering van onder meer hypotheken, inkomensverzekeringen en pensioenproducten. Niet de verzekeraar beloont het intermediair, maar de klant zelf betaalt voor advies. Het lijkt er volgens het FD op dat de harde confrontatie tussen verzekeraars en tussenpersonen heeft geleid tot een consensus over een nieuw beloningsmodel. Daarin hebben ook de verzekeraars water in de wijn gedaan. Zij zijn afgestapt van hun aanvankelijke eis dat ook bij de verkoop van schadeverzekeringen provisies uit den boze zijn. Adfiz vindt wel dat verzekeraars een zogenoemde efficiencyvergoeding betalen voor werkzaamheden die de adviseur uitvoert in het belang van de aanbieders. De verzekeraars en ook de AFM hebben bedenkingen bij deze vergoeding. 'Het is oppassen geblazen dat er via de achterdeur niet weer een relatie ontstaat tussen aanbieder en tussenpersoon waar de klant geen weet van heeft', zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars in een reactie.
 
Bron: Het Financieele Dagblad, 29-09-2010

Modules & dossiers

Opvoerdatum

29 sep 2010

Laatst gewijzigd

29 sep 2010

Reacties

29 sep 2010
Wie wordt daar beter van? De consument mag uit eigen zak de fee of beloning op andere wijze gaan betalen.
De conzument vindt het thans uitstekend dat een fee betaald kan worden uit provisie en daarbij retour krijgt
danwel een aanvullende nota. Hoe kunnen we aantonen dat het afschaffen van de bonussen heeft geleid tot
lagere kosten van consument? Hoe zullen we dadelijk aan kunnen tonen dat afschaffen van provisie leidt tot
lagere kosten van consument? Niet in mijn optiek, het gevolg is dat banken hogere marges krijgen.
Consumenten met een lager inkomen zullen geen fatsoenlijk advies meer kunnen betalen.

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1