Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. De onderzoekers baseren zich op cijfers van 2007. Maar volgens hoogleraar Volkshuisvesting en Woningmarkt Peter Boelhouwer aan de TU Delft zijn die drie jaar oude gegevens niet verouderd. “Die veranderen niet veel in een paar jaar. In Nederland is er nauwelijks inflatie geweest en is er inflatievolgend huurbeleid gehanteerd.”
Huurders
Voor huurders liggen de lasten dan traditioneel nog eens hoger dan voor huiseigenaar-bewoners. Dat is ook nu weer zichtbaar in dit onderzoek. Huurders in Nederland besteden gemiddeld 38,7 procent van het besteedbaar inkomen aan wonen, aldus het onderzoek ‘Housing and social inclusion’. Voor eigenaars geldt een gemiddeld percentage van 28,8.
“Het cijfer voor Nederlandse huurders (38 procent voor huur inclusief bijkomende woonlasten) komt goed overeen met de recente publicatie van het ministerie voor WWI (37 procent ook voor huur en bijkomende woonlasten)”, aldus buitengewoon hoogleraar woningmarkt Johan Conijn aan de Universiteit van Amsterdam. “De kwaliteit van de vergelijking met andere landen kan ik niet beoordelen. Het is niet verkeerd dat aandacht wordt besteed aan deze cijfers.”
Definitie woonlasten
Onder woonlasten verstaan de onderzoekers de kosten van huur, energielasten en overige lasten. Bij koop gaat het om hypotheekrente minus aftrek, energielasten, belastingen, verzekeringen en onderhoud. Het onderzoek richt zich met name op de armoederisico’s bij hoge woonlasten.
Partijen
De Nederlandse Woonbond (huurders) ziet haar stelling dat huren in Nederland relatief duur is, met deze studie bevestigd. Via een persbericht vestigde ze gisteren de aandacht op het onderzoek. En dat op een moment dat binnen het informatieoverleg in Den Haag ook de huurontwikkeling wordt besproken. De VVD wil de huren over een langere periode jaarlijks met 3 procent boven inflatie laten stijgen. De IVBN, de club van commerciële beleggers, stelde informateur Opstelten voor de huren jaarlijks minimaal 2 procent boven inflatie te laten stijgen. Woonbond (huurders) en Aedes (corporaties) willen niet meer dan 1 procent boven inflatie.
Vraagtekens
Directeur Frank van Blokland van de IVBN zet grote vraagtekens bij de studie. Huren en energielasten worden bij elkaar opgeteld. In het Woononderzoek 2009 van het ministerie van Vrom daarentegen is sprake van een gemiddelde huurquote van 23 procent in Nederland. “Dat percentage valt niet uit de toon met het buitenland. Kennelijk tellen de energiekosten in Nederland zwaar door. Die zijn hier relatief hoog.” Verder maakt de studie geen onderscheid voor Nederland in een markthuur- en een sociale huursector. “Dat is raar.”
Bron: FD, 28-08-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99