VEH concludeerde vorige week naar aanleiding van een tweede onderzoek onder 24 hypotheekadviseurs dat het dienstverleningsdocument in de huidige vorm is "mislukt". De VEH pleit voor aanscherping van de richtlijnen.
De OvFD vindt de conclusie dat consumenten het dvd nauwelijks gebruiken vanwege de door haar geconstateerde 'tekortkomingen', te kort door de bocht. "De vraag is of VEH consumenten ook heeft gevraagd waarom ze het dvd niet lezen. Is dat vanwege die 'tekortkomingen' of doordat de consument met dikke pakken papier wordt overstelpt op basis van alle wet- en regelgeving. Wij vermoeden dit laatste.
VEH noemt bovendien een aantal 'tekortkomingen' die niet gebaseerd zijn op het niet-nakomen van de wet. Zo heeft het noemen van exacte bedragen weliswaar de voorkeur van de AFM, maar het is geen wettelijke verplichting. In een aantal gevallen kan het lastig zijn om exacte bedragen te geven en dan mag worden volstaan met een percentage.
Betalingsbeschermers en overlijdensrisicoverzekeringen hoeven niet opgenomen te worden in het dvd en het intermediair hoeft niet exact kenbaar maken bij hoeveel aanbieders producten kunnen worden ondergebracht. Als ze op verzoek van de consument maar aangeven met wie ze samenwerken. Ook hoeft het intermediair geen indicatie van het aantal uren te geven indien hij op provisiebasis werkt, maar uitsluitend als hij op declaratiebasis werkt en is het niet verplicht om het dvd op de website te zetten.
VEH wekt de suggestie dat het intermediair in strijd handelt met de wet, terwijl er op basis van de leidraad feitelijk geen tekortkomingen zijn", aldus de OvFD.
Adfiz zegt met Vereniging Eigen Huis te willen meedenken over een betere communicatie richting de klant. Aanscherping van de richtlijnen voor het dienstverleningsdocument is momenteel echter niet aan de orde.
Volgens Adfiz doet ook de AFM onderzoek naar het dvd en evalueert het ministerie van Financiën het dvd als zodanig evalueert. "Zonder op die uitkomsten vooruit te lopen, willen we benadrukken dat Adfiz streeft naar een sterkere positie voor de consument. Wij denken daarom graag met VEH na over voor de consument begrijpelijke, behapbare en bruikbare communicatie. Dat is iets anders dan het telefoonboek aan documentatie dat de consument nu ontvangt. Dat gaat wat ons betreft over meer dan louter wettelijke informatieverplichtingen. We hóeven daarom ook niet vooruit te lopen op de evaluatie of al dan niet gewenste aanpassing van richtlijnen om nu al aan betere communicatie te werken."
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.