Hinloopen richt zich tijdens zijn oratie op de beïnvloeding van de schadeomvang door verzekeraars. “Mensen zijn sneller geneigd zich te verzekeren als de schadelast groter is. Het gevolg is dat een grotere schadelast winstgevend kan zijn voor verzekeringsmaatschappijen.” Door met een select aantal geprefereerde aanbieders te werken, verminderen verzekeraars de concurrentie. “Prijzen zullen stijgen, daardoor ook de kosten in geval van schade, en daarmee de neiging van consumenten om zich te verzekeren. De mededingingswet staat buitenspel want contractvrijheid stelt dat individuele verzekeraars met iedereen een individueel contract kunnen aangaan. Geen enkele verzekeraar heeft een prikkel om met een goedkopere partij in zee te gaan, want daardoor daalt de schadelast, en uiteindelijk de neiging tot verzekeren.”
Het verbieden van dergelijke contracten zouden daarom volgens Hinloopen een prijsverlagend effect hebben.
Deze stelling is overigens niet nieuw. Hinloopen kwam in 2007 al met dezelfde boodschap die hij toen illustreerde aan de hand van het repareren of vervangen van autoruiten. Hoewel repareren van een sterretje in een autoruit vaak afdoende is, worden veel autoruiten vervangen om daarmee de schadelast te verhogen. Dat zou de consument aanzetten tot extra verzekeren. Het FD deed er destijds verslag van, wat tot een boze reactie van het Verbond leidde.
“Juist in de verzekeringsbranche wordt al jaren gehamerd op het belang van preventie van schade in het belang van de klant”, schreef het Verbond destijds in reactie op het artikel in het FD. “Juist bij autoverzekeringen is door een goede schadelastbeheersing sprake van een daling van de premie. Ook de suggestie dat verzekeraars bij de privatisering van zorgverzekeringen baat hebben bij hogere zorguitgaven is onzinnig. Niemand is blij met hogere premies en lagere winsten, en dat past ook niet in een concurrerende markt.”
In het artikel wordt ook beweerd dat verzekeraars kiezen voor dure vervanging van autoruiten. Ook dat klopt niet, aldus het Verbond. Verzekeraars laten zich leiden door een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de inkoop van schadehersteldiensten. Veiligheid is doorslaggevend om een ruit te vervangen. De suggestie dat hier sprake is van afspraken tussen verzekeraars en enkele dominante schadebehandelaars is volledig uit de lucht gegrepen. “Het is dan ook jammer dat het Financieele Dagblad zich heeft laten leiden door de commerciële belangen van een schadeherstelbedrijf.”
Bronnen: AM Web / InFinance / Archief Fintool, 07-05-2010
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99