MijnFintool

Nieuws

Overleg privatisering WGA

Minister Donner van Sociale Zaken overlegt in het geheim met werkgevers en vakbonden over het privatiseren van de WGA. Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken de WGA volledig aan de markt over te laten, maar tot nu toe was er nog geen initiatief genomen.


De sociale partners waren tot voor kort voor privatisering van de WGA, maar de FNV twijfelt nu. De FNV is niet tevreden over het hybride stelsel, waarbij al bijna 1 op de 3 bedrijven naar een verzekeraar is overgestapt. FNV is teleurgesteld over die gedeeltelijke privatisering. Volgens de vakbond plegen bedrijven en verzekeraars onvoldoende inspanningen om deels arbeidsongeschikte werknemers volledig aan het werk te krijgen. Werkgevers willen vooral dat de kosten binnen de perken blijven.

Problemen privatisering
Verzekeringsexperts vrezen dat de privatisering tot grote financiële problemen leidt. Dat komt door de verschillen tussen de WGA-dekking bij de overheid en bij verzekeraars. Als het kabinet besluit tot volledige privatisering, kunnen bedrijven worden geconfronteerd met grote financiële lasten. Uitstel van de privatisering is volgens verzekeringsdeskundigen echter geen oplossing, omdat de rekening dan alleen maar hoger wordt.

Op dit moment is ruim 70 procent van de bedrijven bij de overheid verzekerd tegen gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, maar dat aantal daalt snel. Steeds meer bedrijven stappen uit het 'publieke bestel' omdat zij goedkoper uit zijn met een polis van een verzekeraar.

Staartlasten
“Er kunnen grote financiële hobbels ontstaan door de privatisering”, zegt Theo van Dillen van Human Capital Scan. Dat komt door de ‘staartlasten’ die ontstaan omdat bedrijven tien jaar lang verantwoordelijk blijven voor personeel dat gedeeltelijke arbeidsongeschikt wordt. Het gaat om werknemers met een WGA-uitkering, maar ook om mensen die in de Ziektewet of WW zitten en later een beroep doen op de WGA.

Bij de overgang naar private verzekering worden de staartlasten een probleem omdat de polissen van elkaar verschillen. Wie bij de overheid verzekerd is, betaalt premie om de kosten van bestaande WGA-gevallen in het lopende jaar te dekken. Maar er wordt niet gereserveerd voor de toekomst. Wie premie aan een verzekeraar betaalt, dekt juist het risico van toekomstige WGA-gevallen af.

Miljardenrekening
Het gevaar bestaat dat alleen de zwaarste risico’s achterblijven in het publieke bestel. Als die ineens naar verzekeraars moeten verhuizen, ontstaan hoge staartlasten, die in één keer moeten worden gedekt. Die lasten worden nu op 3,5 miljard euro geschat, maar dat bedrag loopt snel op als de privatisering verder wordt uitgesteld. Het is onduidelijk wie deze miljardenrekening moet betalen.

WGA op slot
Deskundigen houden er rekening mee dat Donner binnenkort onverwacht kan besluiten de WGA ‘op slot’ te zetten. Om de privatisering ordelijk en zonder te hoge lasten te laten verlopen, wordt overstappen naar verzekeraars dan tijdelijk onmogelijk gemaakt. Minister Donner wil voorlopig niets kwijt over zijn plan. Hij probeert nu eerst achter de schermen werkgevers, vakbonden en verzekeraars op één lijn te krijgen.

Bron: FD, 15-02-2010
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

15 feb 2010

Laatst gewijzigd

15 feb 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1