Volgens secretaris financiering en ondernemerschap Rob Wolthuis van MKB-Nederland gaan banken niet voldoen aan de groeiende vraag naar bankkrediet omdat ze zelf nog te zeer bezig zijn met hun eigen balansproblemen. Ook Credion, een adviesketen voor financiering van bedrijven, ziet dat banken te strenge voorwaarden stellen voor het mkb.
De banken vinden niet dat zij in gebreke blijven. Zij wijten de achterblijvende kredietverlening vooral aan de crisis. “In een laagconjunctuur zijn de economische vooruitzichten van kredietvragers slecht, hebben ondernemers minder kredietbehoefte en scherpen banken hun risicobeleid aan”, zo staat in de gemeenschappelijke verklaring door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de participatiemaatschappijen en minister Van der Hoeven van Economische Zaken.
Nog niet de helft van de mkb-ondernemers die krediet vragen bij hun bank, krijgt het gevraagde bedrag, blijkt uit de jongste cijfers van onderzoeksbureau EIM.
Als de bank een aanvraag afwijst of te scherpe voorwaarden stelt, kan de ondernemer risicokapitaal aantrekken, maar dit is relatief duur en leidt tot zeggenschapsproblemen. Hij kan ook staatsgaranties op kredieten inzetten om alsnog aan de eisen van de bank te kunnen voldoen.
Economische Zaken heeft de staatsgaranties voor kredieten, zoals de Borgstellingsregeling en de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO), uitgebreid en breder toegankelijk gemaakt. Een groeiend aantal bedrijven maakt er via zijn bank gebruik van. “Het gebruik van GO is in het derde kwartaal met 270 procent gestegen”, aldus de minister.
Toch is slechts 10 procent gebruikt van de 1 miljard euro aan kredieten die met staatsgarantie kunnen worden gedekt. Ook de Borgstellingsregeling wordt nog lang niet ten volle benut. Dat komt deels door de onbekendheid van de regeling, maar ook omdat de staatsborging uitsluitend kan worden benut via de bank. Dat blijkt volgens het EIM slechts bij een paar procent van de kredietaanvragen te gebeuren. Zowel MKB-Nederland als Credion pleiten ervoor dat het bankmonopolie wordt doorbroken.
Bron: FD, 07-11-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99