MijnFintool

Nieuws

‘Huizenprijzen dalen verder door onzekerheid’

Verschillende economen verwachten de komende jaren een verdere daling van de huizenprijzen. Oorzaak: onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek en mogelijke bezuinigingen op de woningmarkt.

Om het jaarlijkse begrotingstekort van 35 miljard euro te beperken wordt op dit moment gekeken naar stevige bezuinigingsmaatregelen op tal van terreinen, waaronder de woningmarkt. De mogelijkheid van ingrijpen kan leiden tot verslechtering van de woningmarkt.

Piet Eichholz, hoogleraar Real Estate en Finance aan de Universiteit van Maastricht: 'De woningmarkt wordt nu aangepakt in het kader van een bezuinigingsoperatie. Dat ingrepen geleidelijk zullen verlopen, wordt dan minder zeker. En dat leidt tot terughoudendheid bij kopers.'
 
Volgens Johan Conijn, buitengewoon hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam duidt de kabinetsopdracht op een trendbreuk. 'Met dat besluit om te gaan studeren is het CDA door de bocht', zegt hij. 'Ook voor hen is beperking van de hypotheekrenteaftrek bespreekbaar.’ Conijn verwacht dat door de bezuinigingsdwang de regering vaart wil maken. ‘Dat zal tot versterkt spaargedrag gaan leiden en dus ook zijn uitwerking hebben op het koopgedrag op de huizenmarkt.'
 
Peter Boelhouwer, hoogleraar bij onderzoeksbureau OTB van de Delftse TU verwelkomt opheffing van de 'fatwa' op het denken over stelselwijziging. 'Maar de discussie gaat nu ondergronds, in de ambtelijke werkgroep. Dat voedt de onzekerheid.' Ook de timing van het kabinet vindt hij verkeerd. 'Kom niet met maatregelen in tijden van recessie. Dat kan desastreus uitpakken.'
 
In Zweden werd in 1991 tijdens een ernstige recessie de fiscale aftrek op de hypotheekrente drastisch gewijzigd. Zweden konden hun rente aftrekken tegen marginale tarieven die opliepen tot meer dan 70%, maar gemiddeld 47%. Dat werd gewijzigd in een standaardtarief van 30%. Ondanks een parallel ingevoerde verlaging van de inkomstenbelasting daalden de Zweedse huizenprijzen tussen 1991 en 1995 met meer dan 26% (reëel) en 15% (nominaal).
 
In Denemarken daalden de huizenprijzen na een soortgelijke ingreep in 1987 - ook tijdens een recessie - met een kwart, met als dieptepunt 1992. Het aantal transacties daalde er met bijna 70% in twee jaar tijd. In Noorwegen werd de reductie van een marginaal tarief van 40,5% tot 28% gecompenseerd door bevriezing van het huurwaardeforfait en een algemene belastingverlaging. Per saldo gingen de eigenaars-bewoners erop vooruit. In het VK zijn de ingrepen zeer geleidelijk verlopen tussen de jaren zeventig en 2000. 
Bron: FD, 19-09-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

21 sep 2009

Laatst gewijzigd

21 sep 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1