Ook is in het tweede kwartaal iets minder dan de helft (48 procent) van de Nederlanders somber over de economie. In het eerste kwartaal verwachtte nog bijna twee derde (65 procent) een verslechtering van de economie.
Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders slecht op de hoogte zijn van de kabinetsmaatregelen om de economische crisis te bestrijden. Maar weinig mensen weten wat het crisisbeleid van de regering precies inhoudt. Mensen hebben het gevoel dat het kabinet zich geen raad weet met de problemen en die voor zich uitschuift. Zij kunnen maar weinig concrete maatregelen opnoemen die het kabinet heeft genomen of nog wil nemen.
De aanpak van de ‘graaicultuur’ kan wel op instemming rekenen, maar velen blijven kritisch over de topsalarissen in de publieke en private sector. Ook twijfelen ze aan het nut van overheidsinvesteringen in de financiële sector. Banken houden de hand nog altijd op de knip, is de overtuiging.
Als Nederlanders zelf een rijksbegroting mochten opstellen, zou het merendeel bezuinigen op ontwikkelingshulp (80 procent), defensie (76 procent) en kunst, cultuur en wetenschap (50 procent). De gezondheidszorg (82 procent) en orde en veiligheid (59 procent) zouden juist op meer geld kunnen rekenen.
Het vertrouwen in de overheid is vergeleken met het eerste kwartaal licht afgenomen. Nu geeft 55 procent (eerste kwartaal: 59 procent) aan vertrouwen te hebben in het kabinet. Het parlement krijgt van 58 procent van de Nederlanders een voldoende (eerste kwartaal: 61 procent).
Bron: DFT, 30-07-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99