Minister Bos van Financiën wil het depositogarantiestelsel omvormen door banken vooraf geld te laten storten in een noodfonds. Dat neemt de verplichtingen over als één van hen in de problemen komt. Nu betalen de banken pas nadat een van de deelnemers omvalt.
Volgens NVB-directeur Mijs voldoet het huidige Nederlandse systeem prima totdat er een Europees garantiestelsel van de grond komt. Volgens Mijs is de NVB “wat fanatieker voorstander van een Europese aanpak” dan minister Bos. Een gezamenlijk garantiestelsel ligt in Europa politiek erg gevoelig.
Het huidige Nederlandse systeem heeft ook in het geval van IceSave zijn nut bewezen, zegt Mijs. “Tot nu toe krijgt elke spaarder zijn geld terug. Het garantiesysteem is nooit bedoeld als crisisinstrument, maar voor kleine banken die om wat voor reden dan ook niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Als in een crisissituatie het hele systeem instort, kan de bankensector dat nooit dragen. De overheid zal dan altijd moeten bijspringen.”
Bos wil met een nieuw systeem voorkomen dat risicovol gedrag van banken wordt afgewenteld op de belastingbetaler. Onder het motto ‘de vervuiler betaalt’ moeten ‘durfbanken’ meer premie storten in het noodfonds, als prikkel om voorzichtiger te opereren. Een failliete bank wentelt nu het risico af: de overige banken draaien achteraf op voor de schade.
Mijs: “Het enige voordeel van een pot vooraf is dat ook de bank die omvalt meebetaalt.” De NVB werkt momenteel aan een Code Banken, die in grote lijnen overeenkomt met de kabinetsvisie.
Bron: Het Parool, 13-07-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99