Volgens De Hypotheekshop ligt de rente op leningen met NHG momenteel gemiddeld 0,53 procent lager dan op gewone hypotheken, met uitschieters naar 0,7 of 0,8 procent. Voor de kredietcrisis was het verschil 0,2 à 0,4 procentpunt.
Buffers
Banken hoeven minder bufferkapitaal aan te houden voor een hypotheek waarvoor uiteindelijk overheden zich garant stellen, zoals bij NHG. Dat was altijd al zo, maar sinds de kredietcrisis zijn banken steeds zuiniger geworden met hun kapitaal. De solvabiliteit staat onder druk door afboekingen en wanbetalingen op kredieten. Tegelijk eisen markt en toezichthouders juist hogere buffers.
Bovendien konden banken tot twee jaar geleden de kredieten geregeld in pakketten doorverkopen aan beleggers. Dit zogeheten securitiseren is sinds de kredietcrisis vrijwel onmogelijk geworden. “Banken zien hun balansen vollopen”, zegt directeur Bas Millenaar van De Hypotheker.
Omzet
Om toch omzet te draaien, kiezen banken vooral voor de NHG-klanten. Volgens Millenaar komen banken nu met acties om bestaande leningen om te zetten naar NHG. Daar is de NHG-verhoging niet voor bedoeld, maar als de klant een (kleine) verbetering aanbrengt aan de woning, heeft hij er wel recht op.
Bron: FD, 09-07-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99