MijnFintool

Nieuws

Vergelijkingssites nader bekeken

In een artikel onder de titel ‘Prijsvergelijker heeft eigen winkeltje’ door Miranda Schoutsen schreef De Volkskrant gisteren over de motieven van vergelijkingssites als Independer. Hieronder leest u de kern van het artikel.

Het artikel opent met het gegeven dat meer dan de helft van de mensen die online informatie zoeken over een financieel product, gebruikmaakt van een prijsvergelijker. “Deze prijsvergelijkers zijn oorspronkelijk bedoeld om bezoekers te lokken en gegevens van potentiële klanten, zogenaamde leads, te genereren om die vervolgens te verkopen aan verzekeraars. Maar dat bedrijfsmodel bleek niet rendabel genoeg. Daarom zijn de meeste vergelijkers ook aanbieder geworden”, aldus Paul van Selms van UnitedConsumers.com. ‘Voor de consument is het lastig te zien dat de vergelijkingssites niet helemaal onafhankelijk zijn.’

Hilhorst
Edmond Hilhorst van Independer.nl ziet dat anders. “Wij zijn in 1999 begonnen de markt transparant te maken en de consument te helpen. Aangezien consumenten daar niet rechtstreeks voor willen betalen, hebben wij vanaf het begin ervoor gekozen om ook bemiddelaar te zijn.”

Kritiek
Doordat de vergelijkingssites in feite doodgewone tussenpersonen zijn, krijgen zij dezelfde vergoedingen. Deze werkwijze levert nu kritiek op. Ook omdat sommige vergelijkers, en dan met name Independer.nl en Verzekeringssite.nl, zich in de media profileren als zijnde onafhankelijk.

Positief effect
Hoewel vergelijkingssites een dubbele rol hebben, zorgden ze er wel voor dat de markt voor eenvoudige financiële producten een stuk inzichtelijker is geworden. Bovendien hebben ze ook effect op de betaalde vergoedingen omdat polissen met de hoogste provisie het minst worden verkocht.

Aantal aanbieders
Ondanks de toegenomen transparantie moet de consument blijven opletten. De prijsvergelijkers nemen niet alle aanbieders mee. Soms worden alleen de meest gangbare verzekeraars in het rijtje opgenomen. Dikwijls ontbreken de verzekeraars die rechtstreeks aan de consument verkopen. Zo is bij het Independer.nl niet mogelijk om verzekeringen af te sluiten van Univé, Interpolis en Centraal Beheer. Deze verzekeraars willen niet met de site samenwerken. ‘Maar als wij de premies kunnen achterhalen, nemen wij deze partijen wel gewoon mee in de vergelijking’, aldus Hilhorst. ‘Het is dan niet mogelijk via ons een verzekering af te sluiten en wij verdienen ook niets aan het tonen van die verzekeringen in het overzicht.’

Toekomst vergelijkers
Selms van UnitedConsumers.com gelooft dat de vergelijkingssites het moeilijk krijgen. “Consumenten kunnen deze tools gratis gebruiken en uiteindelijk buiten de vergelijker om een polis sluiten.” Dat wordt bevestigd door GfK. “Minder dan 20 procent van de mensen die online een product aanschaffen, doet dat via een vergelijkingssite”, zegt Landwaart. “Het afsluiten gebeurt toch voor het overgrote deel via de site van de verzekeraar.” Verzekeringssite.nl omzeilt het vergelijken en niet kopen door de namen van producten en aanbieders te camoufleren. Directeur Erik Hordijk zegt dat de dataleverancier hem niet toestaat de namen te tonen.

Bron: De Volkskrant, 01-07-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

02 jul 2009

Laatst gewijzigd

02 jul 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1