Veel verzekeraars onderschatten de wijzigingen die noodzakelijk zijn om Solvency II-proof te worden. De hoeveelheid werk en de vereiste cultuuromslag om te voldoen aan het nieuwe toetsingskader worden zwaar onderschat, stelt de consultant. Hij doet zijn uitlatingen tegen de achtergrond van het door adviesbureau KPMG gepresenteerde rapport waaruit bleek dat verzekeraars bijzonder positief gestemd zijn over hun eigen solvabiliteit. Daarin stelde het merendeel dit jaar een stijging te verwachten qua premie-inkomsten en kapitaalreserves.
Van de Pas wijst er echter op dat verzekeraars hun winst in het verleden voor een belangrijk deel haalden uit beleggingen en dat juist die bron nu even opgedroogd lijkt te zijn. Juist nu veel van die reserves verdampt zijn, kunnen ze er onmogelijk nog zó rooskleurig voor staan als ze ons doen voorspiegelen volgens het rapport. Sterker nog, het kan niet anders dan dat de industrie er slechter voor staat, bekritiseert hij.
In dat kader wordt het onder de nieuwe Europese wetgeving voor de verzekeraars een vereiste om aan de markt inzicht te geven hoe zij er daadwerkelijk financieel voor staan. Dit is gekoppeld aan de plicht om informatie over het vereiste vermogen en het aanwezige vermogen te geven. Om de daarvoor benodigde data te stroomlijnen en de modellen op orde te krijgen vergt de nodige voorbereiding. Daarbij moeten directies tegen 2012 klaar zijn voor het aftekenen op die informatie. Tevens moeten ze de documentatie, processen en de interne organisatie op orde hebben in lijn met de nieuwe regels.
Veel organisaties gaan er onterecht van uit dat Solvency II niet meer is dan een rekenexercitie. Het nieuwe toetsingskader is echter complexer en ingrijpender. De nieuwe rekenmodellen moeten vooral worden ingezet en toegepast als basis voor de financiële aansturing voor de verzekeraar. Zijn zij daar straks niet klaar voor, dan voldoen zij niet aan de regelgeving en zouden ze zelfs uiteindelijk de vergunning kunnen kwijtraken of zelfs hun deuren moeten sluiten.
Van de Pas verklaart de beperkte aandacht van de verzekeraars door de huidige economische crisis, waardoor zij zich nu liever richten op de korte termijn dan dat zij zich op grondige voorbereidingen storten. Daarnaast hebben veel verzekeraars nog geen idee wat er op hen af komt. Bovendien lijkt 2012 nog ver weg, vertelt hij.
Het Verbond van Verzekeraars laat in een reactie weten dat er wel sprake is van een groeiend bewustzijn onder verzekeraars als het gaat om de implicaties van Solvency II.
Bron: De Telegraaf, 23-06-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99