Staatssecretaris Van Oostenbruggen informeerde de Tweede Kamer over de verschillende eventuele opties bij de voorgenomen verhoging van het forfait op overige bezittingen in de jaren tot de beoogde invoering van het stelsel op basis van werkelijk rendement per 1 januari 2028.
Staatssecretaris Van Oostenbruggen stuurde de nadere analyse van de gevolgen van het afschaffen van de fiscale faciliteiten voor groen beleggen naar de Eerste Kamer en de Tweede Kamer.
Op internet en sociale media circuleert onjuiste informatie over het belasten van de eigen woning in het voorstel voor het nieuwe box 3-stelsel. Het Ministerie van Financiën tracht een paar fabels de wereld uit te helpen door middel van een brochure.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of de goedkeuring voor nieuwbouwdepots ook geldt als een schuld voor de bouw van een nieuwbouwwoning wordt aangegaan bij een andere dan een aangewezen administratieplichtige en het gehele bedrag van de schuld op een normale bankrekening wordt gestort.
De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft een vraag beantwoord over de wijze waarop navorderingsaanslagen erfbelasting bij de erfgenamen in aanmerking worden genomen in box 3.
De afgelopen jaren is het bijzonder onrustig in het box 3-dossier. Na de vele rechtszaken, tot de Hoge Raad aan toe, is de overheid gedwongen om belastingplichtigen de mogelijkheid te bieden om te bewijzen dat ze minder rendement hebben gehaald dan belast wordt. Ondertussen loopt ook de ‘Overbruggingswet box 3’ nog gewoon door. In die wet doet zich het vreemde verschijnsel voor dat pas achteraf bekend is hoe hoog het forfaitaire rendement was over een voorgaand jaar. Inmiddels zijn de forfaitaire rendementen over 2024 bekendgemaakt.
Het kabinet diende het wetsvoorstel tegenbewijsregeling box 3 in bij de Tweede Kamer. Met de tegenbewijsregeling biedt het kabinet aanvullend rechtsherstel in box 3, zoals geoordeeld door de Hoge Raad. Belastingplichtigen krijgen de mogelijkheid om het werkelijk behaalde rendement aan te tonen.
Op grond van artikel 10.6ter van de Wet inkomstenbelasting 2001 (Wet IB 2001) worden de forfaitaire rendementspercentages in box 3 voor de categorieën banktegoeden en schulden na afloop van het kalenderjaar met terugwerkende kracht tot en met het begin van het kalenderjaar vervangen door een bij ministeriële regeling vastgesteld percentage.
De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft de vraag beantwoord op welke wijze een depositofonds voor uitvaartgelden in aanmerking moet worden genomen in box 3.
De Kennisgroep aanmerkelijk belang heeft de vraag beantwoord of het “stallen” van gelden door een bv bij een aandeelhouder onder het schuldenbegrip van artikel 4.13, eerste lid, onderdeel f, van de Wet inkomstenbelasting 2001 valt.
Het wetsvoorstel waarover de Afdeling advisering nu advies heeft uitgebracht, neemt de vuistregels van de Hoge Raad over in een tegenbewijsregeling. Daarmee krijgen belastingplichtigen de mogelijkheid hun werkelijke rendement aannemelijk te maken. Als dit rendement lager is dan hun forfaitaire rendement, wordt dit lagere rendement in aanmerking genomen. De tegenbewijsregeling is een tijdelijke regeling die geldt tot de invoering van een nieuw box 3-systeem.
Staatssecretaris Van Oostenbruggen stuurde de Tweede Kamer de antwoorden op de feitelijke vragen (86 stuks) over de stand van zaken van het wetsvoorstel werkelijk rendement box 3. De vaste commissie voor Financiën heeft de vragen gesteld. Hier onder een selectie uit deze vragen.
In een Kamerbrief geeft staatssecretaris T. van Oostenbruggen aan dat de voorgestelde Wet werkelijk rendement box 3 alles afwegende als beste optie ziet.
Het vraagstuk van de individuele en buitensporige last ontwikkelt zich in de jurisprudentie. Dit standpunt geeft de stand van zaken tot de publicatiedatum met betrekking tot dit vraagstuk en beperkt zich tot de individuele en buitensporige last in relatie tot box 3.
Ook ongerealiseerde waardeveranderingen van een onroerende zaak tellen mee voor de berekening van het werkelijke rendement in box 3. De Hoge Raad geeft hierover in zijn uitspraak nadere regels.
Op 17 december 2024 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de wetsvoorstellen in het pakket Belastingplan 2025. De wet treedt pas in werking als de Koning deze heeft goedgekeurd en de wet ook is gepubliceerd. Vooruitlopend op de goedkeuring door de Koning en publicatie van de wetten, geeft het ministerie van Financiën in dit bericht een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de belastingen per 2025.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of de eigenwoningregeling geldt als de belastingplichtige vóór de juridische levering van de woning besluit om niet in de nieuwe woning te gaan wonen.
Volgens uitspraken van de Hoge Raad is het belasten van fictief rendement over vermogen in box 3 in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De Belastingdienst moet het werkelijk rendement op vermogen belasten en – als dit lager is dan het fictieve rendement – de te veel betaalde belasting terugbetalen. Belastingplichtigen met vermogen in box 3 kunnen hun werkelijk rendement vanaf de zomer 2025 doorgeven.
U krijgt vanaf oktober 2024 een brief van de Belastingdienst als u in aanmerking komt voor het doorgeven van uw werkelijk rendement in box 3 over 1 of meerdere jaren. In deze brief staat nog niet voor welke jaren u het werkelijk rendement mag doorgeven.
Staatssecretaris Idsinga bood de Eerste Kamer zijn antwoorden aan op vragen over de stand van zaken rondom het wetsvoorstel om te komen een Wet werkelijk rendement box 3.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord hoe de schuld die is aangegaan ter betaling van de kosten ter verkrijging van de schulden (de zogenoemde financieringskosten) moet worden bepaald als deze financieringskosten voor een deel betrekking hebben op een box 3-schuld.
Staatssecretaris Idsinga informeerde de Eerste en Tweede Kamer over de stand van zaken van het rechtsherstel box 3. De brief geeft informatie over voorbereidingen door de Belastingdienst van conceptwetgeving voor het rechtsherstel, over de geschatte budgettaire gevolgen en over het vervolgproces.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.