Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
29 nov 2006 Nieuws

Aflossing box 3-component hypotheekschuld

De afgelopen jaren hebben veel Nederlanders hun hypotheek overgesloten. Daarbij zijn in veel gevallen boeterente, afsluitprovisie, taxatiekosten, notariskosten etc. meegefinancierd. Deze meegefinancierde posten hebben geleid tot een box 3-schuld; rente over gefinancierde rente en kosten van geldleningen is niet aftrekbaar. Het is overigens de vraag of dit in het aangifteproces altijd juist wordt behandeld.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!
De aanwezigheid van een box 3-schuld is nadelig in situaties waarin de cliënt spaargeld aanhoudt. Op spaargeld wordt immers een veel lagere rente vergoedt dan de hypotheekrente. Geheel of gedeeltelijk aflossing van de box 3-component van de hypotheekschuld leidt daarom tot een besparing.

Tot voor kort was het niet duidelijk of in dergelijke situaties een gedeeltelijk aflossing van de hypotheek volledig aan box 3 kon worden toegerekend. De fiscus zou namelijk kunnen stellen dat een aflossing naar rato zou moeten worden toegerekend aan het box 1-deel en het box 3-deel. In het kader van de overgang naar de Wet IB 2001 is in een vraag- en antwoordbesluit gemeld dat aflossing op een gemengde lening voor per 1-1-2001 bestaande gevallen kon worden toegerekend aan box 3. In het recente besluit van het Ministerie van Financiën van 13 november 2006, nr. CPP2006/412M is aangegeven dat dit beleid ook voor nieuwe gevallen wordt gevoerd. De belastingplichtige kan de keuze daartoe maken in aangifte over het jaar waarin hij heeft afgelost. Dit gegeven kan worden gebruikt om te "sparen" door middel van boetevrije aflossing op de hypotheek en vermindering van de box 3-schuld.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

29 nov 2006

Laatst gewijzigd

29 nov 2006

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.