Op internet en sociale media circuleert onjuiste informatie over het belasten van de eigen woning in het voorstel voor het nieuwe box 3-stelsel. Het Ministerie van Financiën tracht een paar fabels de wereld uit te helpen door middel van een brochure.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord hoe het eigenwoningforfait moet worden bepaald als een belastingplichtige zich niet gelijktijdig met de verhuizing inschrijft op het woonadres van de nieuwe woning in de basisregistratie personen.
In een kamerbrief informeerde staatssecretaris Van Rij de Tweede Kamer over een motie om 'drempels in het belastingstelsel in kaart te brengen, oplossingen te inventariseren om deze regelingen te verbeteren, en de Tweede Kamer hierover te rapporteren'.
Op 20 december heeft de Eerste Kamer ingestemd met het pakket Belastingplan 2023. Dit betekent dat per 2023 weer een groot aantal belastingmaatregelen wijzigt.
De wettelijke indexering van het eigenwoningforfait (ewf-percentage) vindt plaats aan de hand van de ontwikkeling van het indexcijfer van de woninghuren (stijging van 2,97% voor vaststelling percentage 2023) en de ontwikkeling van de woningwaarden (stijging van 17% voor vaststelling percentage 2023).
Huishoudens die huren in het vrije huursegment worden geconfronteerd met een beperkt aanbod van woningen en hoge woonlasten. Kopers hebben mede door belastingvoordelen vaak lagere woonuitgaven, die slechts beperkt stijgen gedurende de woonduur. Dat stelt DNB in haar DNBBulletin.
De wettelijke indexering van het ewf-percentage vindt plaats aan de hand van de ontwikkeling van het indexcijfer van de woninghuren (stijging van 2,9% voor vaststelling percentage 2021) en de ontwikkeling van de woningwaarden (stijging van 7,3% voor vaststelling percentage 2021).
Staatssecretaris Weekers van Financiën wil dat de WOZ-waarde openbaar wordt. Bovendien gaan gemeentes vanaf volgend jaar de taxatieverslagen op een duidelijker manier opstellen. Deze twee maatregelen moet het voor huizenbezitters makkelijker maken om inzicht te krijgen in de waardebepaling van de eigen woning. Dat schrijft Weekers in een brief aan de Tweede Kamer.
Het kabinet-Rutte heeft vrijdag een wetsvoorstel ingetrokken voor uitbreiding van de zogenoemde ‘villabelasting’ waarbij meer huizenbezitters onder het toptarief zouden vallen.
Man en vrouw kopen samen een woning aan (ieder 50% eigenaar). Vrouw heeft uit vorige woning een eigen woning reserve van € 18.000,- . Ze gaat goedkoper wonen en mag dus oude woningschuld (of nieuwe verwervingskosten) aanhouden. Klanten gaan voor € 10.000,- verbouwen. Mag de man de helft van dit bedrag meefinancieren als eigen woning schuld of moet de eigen woning reserve van de vrouw volledig gebruikt worden voor de verbouwing?
Man heeft een woning van zijn vader geerfd en staat niet op naam van zijn vrouw. Ze zijn buiten gemeenschap van goederen getrouwd. De hypotheekakte staat op beide namen omdat het inkomen van mevrouw mede van belang was voor de financiering. De broer van de man moest namelijk uitgekocht worden.
Nu gaan ze scheiden en wil de man in de woning blijven wonen en de hypotheeklasten overnemen? Is dit mogelijk met dezelfde hypotheek? De vrouw heeft geen rechten op de woning
De staatssecretaris neemt in dit besluit standpunten op uit eerdere besluiten over de toepassing van de eigenwoningregeling. Daarnaast zijn enkele nieuwe standpunten over dit onderwerp opgenomen.
Iemand koopt een woning woonboerderij op een flinke kavel en nu kunnen ze een aanliggend stuk land erbij kopen.Het gaat hier niet om bouwgrond, maar om een stuk grond om er een pony op te laten lopen.en heeft op dit moment een eigen kadastraal nummer.Als ze dit eveneens erbij kopen, is de rente dan fiscaal aftrekbaar?
De bezitter van een eigen woning wordt aangeslagen voor een forfaitaire netto huurwaarde. Daarin zijn kosten, zoals van onderhoud en verzekering, verwerkt.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.