MijnFintool

Nieuws

Financieringsmonitor 2024

Minister D.S. Beljaarts informeerde de Tweede Kamer over de 'Financieringsmonitor 2024'.

Bank nog steeds belangrijkste kanaal voor oriëntatie, maar populariteit neemt verder af

Van de mkb bedrijven in de business economy met een financieringsbehoefte, neemt 82 procent verdere stappen om informatie in te winnen over de financieringsmogelijkheden. Dit is toegenomen ten opzichte van het afgelopen jaar, toen nog 74 procent zich verder oriënteerde. Deze toename wordt gedreven door het microbedrijf. In het klein- en middenbedrijf daalt het aandeel bedrijven dat zich oriënteert licht. Hoewel er dit jaar weliswaar een stijging is van het aandeel bedrijven dat zich oriënteert, lijkt er op de langere termijn geen sprake van een stijgende of dalende trend. Hierbij zijn de verschillen in percentages tussen de grootteklassen binnen het mkb, net als bij de eerste stap in de zoektocht, kleiner geworden. Jonge bedrijven hebben ten opzichte van de vorige meting vaker mogelijkheden verkend voor nieuwe financiering. Bij meer dan de helft van de bedrijven binnen het mkb die zich niet hebben georiënteerd, is de reden hiervoor dat het bedrijf al bekend was met de mogelijkheden.

Van de bedrijven die zich verder oriënteren blijft de bank het meest gebruikte kanaal: 56 procent oriënteert zich via dit kanaal. De populariteit van banken als oriëntatiekanaal is in de afgelopen jaren wel consistent afgenomen: sinds 2019 daalt het aandeel ieder jaar met een paar procentpunten. Na de bank worden de accountant en financieel adviseur het vaakst als informatiekanaal gebruikt. Deze kanalen winnen aan populariteit. Het mkb oriënteert zich vaker op financieringsvormen die betrekking hebben op het vreemd vermogen dan op vormen die het eigen vermogen aangaan.

Meer financieringsaanvragen, maar mediane bedrag neemt af

Van de mkb-bedrijven die behoefte hebben aan financiering én zich georiënteerd hebben op de mogelijkheden (of al bekend waren met de mogelijkheden), doet 59 procent ook daadwerkelijk een aanvraag. Dit percentage is hoger dan de 51 procent van vorig jaar. Ook deze toename wordt gedreven door het microbedrijf. Jonge bedrijven doen vaker een aanvraag dan oude bedrijven, in de vorige meting was deze verhouding juist andersom. Waar het niet tot een aanvraag kwam, was dat in veel gevallen omdat het toch intern gefinancierd kon worden of niet het juiste moment was. Het gezochte bedrag aan externe financiering is met een mediaan van 150 duizend euro een stuk lager dan in de vorige meting (250 duizend euro). Na een piek van vorig jaar, lijkt het mediane gezochte bedrag meer in lijn te liggen met het bedrag van 2022 (125 duizend euro).


Bron: Rijksoverheid/ CBS

Modules & dossiers

Opvoerdatum

03 feb 2025

Laatst gewijzigd

03 feb 2025

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1