MijnFintool

Nieuws

Ontwikkeladvies STAP

Om mensen op weg te helpen bij het bepalen van hun kansen en mogelijkheden wordt ondersteunend aan de subsidieregeling STAP-budget de mogelijkheid voor een ontwikkeladviesgesprek geboden. Een ontwikkeladvies STAP kan bijdragen aan het wegnemen van drempels voor groepen die weinig bijscholen, weinig scholingsmogelijkheden hebben of het meeste baat hebben bij scholing.

Het kabinet realiseert zich dat met name lager en praktisch opgeleiden drempels kunnen ondervinden om eigen regie te nemen dan wel deel te nemen aan (bij)scholing. Daarom wordt naast scholing via het STAP-budget als flankerend beleid het ontwikkeladvies STAP ingezet. Om mensen op weg te helpen bij het bepalen van hun kansen en mogelijkheden wordt de mogelijkheid voor een ontwikkeladviesgesprek geboden. Dit ontwikkeladvies STAP richt zich specifiek op praktisch opgeleiden met een opleidingsniveau van maximaal MBO-2. Juist voor deze groep geldt dat zij minder inzetten op post-initiële scholing.

Geen verplichting

Gezien de gekozen doelgroep is het echter niet vanzelfsprekend dat scholing direct de eerst te nemen stap is in de persoonlijke ontwikkeling. Om geen verplichting op te leggen dat elk ontwikkeladvies STAP tot een scholingstraject leidt (en daarmee beslag legt op het beschikbare STAP-budget), ook als dit gezien de persoonlijke situatie (nog) niet aan de orde is, geldt geen vereiste om tot een scholingsadvies te komen. Hiermee draagt het ontwikkeladvies STAP, waarin, naast scholing, ook een andere loopbaanstap kan worden geschetst dan het volgen van scholing, bij aan een efficiënte inzet van het STAP-budget.

Inzicht

Indien scholing gericht op loopbaanstappen op dit moment nog een te grote stap is, dan kan het ontwikkeladvies STAP ook inzicht geven in andere stappen op gebied van persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld als mensen belemmeringen ervaren, bijvoorbeeld door de gezinssituatie of de situatie op het werk, door psychologische barrières of juist praktische, zoals de benodigde (tijds)investering. De ontwikkeladviezen zijn gericht op het bewust maken van het belang van ontwikkeling en wendbaarheid op de arbeidsmarkt, het inzichtelijk maken welke mogelijkheden er gegeven iemands kennis en ervaring en de actuele kansen op de arbeidsmarkt zijn en het handvatten geven om eventuele barrières weg te nemen en concrete stappen te zetten om aan de slag te gaan met ontwikkeling.

STAP-budget

Indien uit het ontwikkeladvies concrete mogelijkheden voor arbeidsmarktgerichte scholing voortkomen, dan kan deze scholing worden ingekocht met inzet van het STAP-budget. Indien nodig kan de loopbaanadviseur de deelnemer behulpzaam zijn bij het aanvragen van het STAP-budget.

Doelgroep

Het ontwikkeladvies STAP richt zich op groepen mensen die weinig bijscholen, weinig scholingsmogelijkheden hebben of het meeste baat hebben bij scholing.

Het gaat om mensen met als hoogst genoten opleiding:

  • geen opleiding afgerond;
  • basisonderwijs;
  • vmbo;
  • MBO-1 / MBO-entree;
  • MBO-2.

Voor de duidelijkheid wordt vermeld dat een afgeronde havo of vwo-opleiding hier niet aan voldoet.


Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

29 mrt 2022

Laatst gewijzigd

29 mrt 2022

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1