In de brief vraagt betrokkene aandacht voor de impact die de verlaging van de belastingteruggaaf partneralimentatie en de indexatie van de partneralimentatie op zijn draagkracht hebben. Ondanks zijn verlies in draagkracht verwacht persoon niet dat een wijzigingsverzoek bij de rechter de hoogte van de alimentatie zal veranderen, omdat de behoefte van zijn ex-partner gestegen is.
Sinds 2020 wordt de belastingteruggave alimentatie stapsgewijs verlaagd. Het maximale tarief waartegen de aftrekposten in aanmerking worden genomen, zal in 2023 gelijk zijn aan het basistarief van de inkomstenbelasting. Er is destijds voor deze tariefmaatregel gekozen om de verlaging van de belasting op inkomen in box 1 mogelijk te maken. Daarbij zijn alle persoonsgebonden aftrekposten in de maatregel betrokken, waaronder de partneralimentatie
Bij de vaststelling van de draagkracht van de alimentatieplichtige voor vaststelling van te betalen partneralimentatie wordt rekening gehouden met het fiscale voordeel van de aftrekpost voor partneralimentatie. Omdat het fiscale voordeel van de aftrekpost voor alimentatieplichtigen in de hoogste tariefschijf vermindert, leidt dit inderdaad tot een lagere draagkracht voor deze alimentatieplichtigen.
Alimentatiebedragen stijgen jaarlijks op grond van artikel 402a van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Het indexcijfer alimentatie hangt af van de gemiddelde stijging van lonen in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekent ieder jaar dit indexcijfer. Het percentage kan dus per jaar verschillen en positief of negatief afwijken van de persoonlijke loonstijging.
De rechter kan bepalen de alimentatie (tijdelijk) niet te indexeren. Dit is bijvoorbeeld aan de orde als het inkomen van de alimentatieplichtige niet zoveel stijgt als het loonindexcijfer indiceert. Verder kan de rechter in het laatste kwartaal al rekening houden met de wijziging die per 1 januari van het volgende jaar ingaan.
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99