Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
13 sep 2017 Nieuws

Petitie Consumentenbond aan NVB slaat aan

Eerder heeft de Consumentenbond een petitie aangeboden aan de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) over de risico-opslag die banken hanteren bovenop de reguliere hypotheekrente. In een brief aan de Consumentenbond heeft de NVB hierop gereageerd.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Download: "Brief" (pdf, 2 pagina's)

Veranderingen in de woningwaarde of extra aflossingen op de hypotheek kunnen aanleiding geven tot veranderingen in de risico-opslag. De Consumentenbond pleit in haar petitie onder andere voor automatische verlaging van de risico-opslag als klanten (extra) aflossen op hun hypotheek.
Banken bezien in hoeverre zij de klant hierin tegemoet kunnen komen.

Wanneer de LTV daalt als gevolg van een stijging van de woningwaarde, is het voorstelbaar dat de consument het initiatief neemt om de hypotheekaanbieder hiervan op de hoogte te stellen en om een verlaging van de renteopslag te verzoeken. Vanuit de consument geredeneerd is de huidige praktijk niet ongunstig. Bij automatische aanpassingen zouden grote groepen consumenten de afgelopen jaren geraakt zijn door een hogere risico-opslag als gevolg van waardedaling van de woning. De bankensector wijst er in een brief aan de Consumentenbond dan ook op dat volledig automatische aanpassingen op deze wijze ook in het nadeel van de klant kunnen uitpakken.

 

Bron: NVB

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

VEH: renteopslag risicoloze hypotheken moet van tafel

Huiseigenaren met een bescheiden aflossingsvrije hypotheek, die vaak maar half zo hoog is als de waarde van hun woning, betalen volgens Vereniging Eigen Huis ten onrechte een risico-opslag bovenop hun hypotheekrente. Deze opslag kan oplopen tot 0,3%. Iemand met een hypotheek van 200.000 euro en een woning die 400.000 euro of meer waard is, betaalt hierdoor elke maand, jaar in jaar uit, 50 euro extra rente aan zijn bank. De vereniging roept de banken op om deze opslag te schrappen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

13 sep 2017

Laatst gewijzigd

13 sep 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.