Gedragingen
Het nieuwe eerste lid van artikel 4:192 BW betreft een open norm. De hierin genoemde gedragingen beogen te verduidelijken wanneer een erfgenaam met betrekking tot de nalatenschap handelingen verricht die naar algemene maatschappelijke opvattingen verder gaan dan in het kader van een goed beheer van de nalatenschap noodzakelijk is.
Beheershandelingen
Uitgangspunt in het erfrecht is dat een erfgenaam, voordat hij een keuze maakt over het wel of niet aanvaarden van de nalatenschap, slechts het beheer over de nalatenschap dient te voeren om benadeling van schuldeisers van de nalatenschap te voorkomen. Beheershandelingen leveren geen daad van zuivere aanvaarding op. Hierbij valt te denken aan het verrichten van handelingen van conserverende aard, zoals het verkopen van bederfelijke waar of het laten uitvoeren van reparaties om verdere schade aan goederen van de nalatenschap te voorkomen. Wanneer een erfgenaam echter goederen aan zich trekt door daarover bijvoorbeeld te beschikken zonder dat dit een in het kader van het beheer als normaal te achten handeling is, aanvaardt hij op grond van artikel 4:192 lid 1 BW de nalatenschap zuiver. Het geven van een opdracht tot verkoop van een goed van de nalatenschap is reeds een daad van zuivere aanvaarding.
Ook het door de vaste commissie genoemde artikel 1:88 lid 1, onder a, BW, strekt zich uit tot het sluiten van verbintenisscheppende overeenkomsten. Ingevolge deze bepaling, waarin is geregeld voor welke rechtshandelingen een echtgenoot de toestemming van de andere echtgenoot behoeft, is de toestemming reeds vereist in de obligatoire fase. In geval van verkoop van de echtelijke woning of de daarbij behorende inboedel is de regeling derhalve ook relevant bij het sluiten van de koopovereenkomst en niet pas bij de levering van de zaak. Met het woord “strekkende” in die bepaling is buiten twijfel gesteld dat ook het verlenen van een koopoptie onder de werking van het toestemmingsvereiste van artikel 1:88 lid 1, onder a, BW valt.
Download: "Kamerbrief" (pdf, 2 pagina's)
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99