Download:
- "Kamerbrief" (Word, 7 pagina's)
- "BIT-advies programma Directe Financiering Kinderopvang" (pdf, 5 pagina's)
Pas op de plaats heeft gevolgen voor de planning
"Het wetsvoorstel voor de nieuwe financieringssystematiek zal als gevolg van deze pas op de plaats niet zoals gepland medio 2016 naar uw Kamer worden gestuurd. Dit heeft tot gevolg dat de eerder aan uw Kamer gecommuniceerde invoeringsdatum van 1 januari 2018 niet meer haalbaar is. De (geleidelijke) invoering van directe financiering vindt, vanwege de voorbereidingstijd die DUO, Belastingdienst en de andere ketenpartners nodig hebben, in ieder geval niet plaats voor 1 januari 2019, ervan uitgaande dat directe financiering als beste oplossing uit de heroriëntatie komt."
Afbouw kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst
"De aanbeveling van het BIT om de afbouw bij de Belastingdienst pas te starten als DUO de dienstverlening volledig operationeel heeft, lijkt vanuit het perspectief van het terugdringen van risico’s aantrekkelijk. Letterlijk genomen zou het opvolgen van deze aanbeveling echter betekenen dat pas zes kwartalen na constatering dat bij DUO de dienstverlening volledig operationeel is, de nieuwe financiering feitelijk in werking kan treden. Dat is namelijk de tijd die nodig is voor een zorgvuldige afbouw van de huidige kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst. In de tussenliggende tijd zal DUO al in vergaande mate operationeel zijn, zonder dat de daadwerkelijke inwerkingtreding kan plaatsvinden.
Natuurlijk zet ik pas vervolgstappen in de transitie nadat het parlement heeft ingestemd en zodra ik voldoende zekerheid heb dat DUO er klaar voor is. Een ‘wachttijd’ van zes kwartalen vind ik echter weinig aantrekkelijk, mede vanwege de dubbele kosten die dat met zich meebrengt. Daarom onderzoek ik momenteel samen met DUO en Belastingdienst op welke wijze de risico’s van een grootschalige transitie verder kunnen worden gereduceerd en beheerst en tegelijkertijd de afbouwtermijn van zes kwartalen zinvol kan worden gebruikt. De optie van een geleidelijke invoering is hier onderdeel van."
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99