Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
10 mei 2016 Nieuws

Meenemen overgangsrecht bestaande eigenwoningschuld

Fictieve helpdeskvraag
Een relatie (X) van ons heeft vorig jaar zijn woning verkocht en gaat na een half jaar een huurwoning gehad te hebben bij zijn vriendin wonen. De vriendin (Y) heeft vorig jaar als starter een woning gekocht. Kan onze relatie zijn 'overgangsrecht bestaande eigenwoningschuld' gebruiken om de hypotheek van zijn vriendin deels om te zetten naar een aflossingsvrije lening? Er is sprake van een notarieel samenlevingscontract en verblijvensbeding. Deze vraag komt naar voren doordat er tevens sprake is van een verbouwing.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het overgangsrecht van uw relatie (X) herleeft indien er sprake is van een financiering eigenwoningschuld in het lopende + volgende jaar verkoop woning X. Hij kan dit jaar dan ook nog (deels) het overgangsrecht benutten bij aankoop van een woning of woningverbetering.

In deze casus verwerft X geen woning. Een samenlevingscontract en/of verblijvensbeding geeft X nog geen (mede)eigendom in de woning van Y. Hiervoor zal eerst een levering via de notaris nodig zijn, of een huwelijk (gemeenschap goederen). Ook in geval van huwelijk zal de lening niet omgezet kunnen worden in (deels) aflossingsvrij, want X verwerft niet als zodanig, maar er is sprake van boedelmenging.

Als X daadwerkelijk de helft van Y koopt, kan X wel diens overgangsrecht (bestaande eigenwoningschuld) benutten voor het deel dat X verwerft (mits levering dit jaar plaatsvindt).

Voor de verbouwing geldt dat als X geen (mede)eigenaar is, hij ook niet zijn overgangsrecht kan benutten bij de financiering van de verbouwing. Als X wel de helft van de woning koopt, zal voor de verbouwing (voor zover er nog ruimte is in diens overgangsrecht) deze verbouwing (50%, bij halve verwerving) nog wel aflossingsvrij gefinancierd kunnen worden (rekening houdend met GHF/NHG/acceptatiecriteria geldverstrekker).

Als X enkel hoofdelijk aansprakelijk wordt, geeft dit geen mogelijkheid diens overgangsrecht te benutten bij omzetting van de hypotheek van Y. Fiscaal partnerschap heeft ook geen invloed op overgangsrecht.

Zie hieronder ook het artikel 'verblijvingsbeding'.

 

Lees ook…

Verblijvingsbeding en behoud overgangsregime bestaande eigenwoningschuld?

In de praktijk gebeurt het regelmatig dat gezamenlijk een woning wordt aangekocht, terwijl de kopers niet gehuwd / geregistreerde partners zijn, maar 'samenwoners'. Wat gebeurt er bij overlijden van een van de partners, als er geen testament is, maar wel een samenlevingscontract (met verblijvingsbeding)?

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.