Door middel van literatuurstudie, relevante jurisprudentie en enquêtes uitgezet onder bewoners (eigenaarbewoners en huurders) en voorzitters van VvE’s en interviews afgenomen met grooteigenaars, is een beeld gevormd van de knelpunten en oplossingsrichtingen in complexen met grooteigenaars.
Conclusies
De uitgevoerde onderzoeken geven een goed beeld van het reilen en zeilen in gemengde complexen en de belangrijkste knelpunten die daar voor kunnen komen. Daarbij is het zo dat geen complex hetzelfde is, wat in het ene gemengde complex een probleem is, hoeft in het andere complex helemaal geen probleem te zijn. Met deze brief wordt daarom niet beoogd alle mogelijke problemen die er zijn in kaart te brengen, maar wel de kwesties die in mijn ogen (Minister Blok) het belangrijkste zijn:
a. gebrekkige informatieverstrekking, communicatie en onderlinge relaties;
b. beperkte participatie, betrokkenheid en invloed van huurders;
c. de (machts)positie van de grooteigenaar.
Beperkte participatie
Huurders voelen zich vaak slecht vertegenwoordigd in en betrokken bij het com¬plex. Huurders zijn geen lid van de VvE en hebben geen stemrecht bij besluiten die door de VvE over de gemeenschappelijke delen worden genomen. Alleen via het overleg met de grooteigenaar kunnen huurders (indirect) invloed uitoefenen op de besluitvorming binnen de VvE.
Een mogelijkheid om huurders veel beter te betrekken bij het reilen en zeilen in de VvE en z’n besluitvorming is huurderparticipatie.
Downloads:
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99