Versturen voorlopige energielabels heeft groot bereik
Het Rijk heeft naar 5 miljoen huizenbezitters een brief en folder gestuurd met een voorlopig label. Uit evaluatieonderzoek blijkt dat 99 procent van de huizenbezitters de informatie, al of niet vluchtig,
bekeken heeft of gaat bekijken. Per 1 augustus hebben ruim 180.000 woningeigenaren hun voorlopig label ook omgezet naar een definitief label. Er is niet gemeten in hoeverre het voorlopige label mensen heeft bewogen tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Nu er vanaf 1 juli 2015 een sanctie is op het verkopen van een woning zonder energielabel, is het aantal woningen dat met label wordt verkocht sterk toegenomen. Omdat het energielabel een effect heeft op de waarde en de verkoopbaarheid van de woning zou dat mogelijk kunnen leiden tot extra investeringen in energiebesparing voorafgaand aan de verkoop van de woning. Er is nu nog te weinig informatie uit de praktijk om hiervan een inschatting te maken.
In het onderzoeksrapport 'Nationale Energieverkenning 2015' staan op bladzijde 166-170 (Tekstbox 5-II) een viertal rekenvoorbeelden van de hoogte van de investering die nodig is om tot een vergelijkbaar energielabel te komen en het effect op de energierekening (zie ook bij downloads pdf, 4 pagina's).
Download: "Nationale Energieverkenning 2015" (pdf, 276 pagina's)
Bron: Rijksoverheid
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99