Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
6 okt 2015 Nieuws

Nederlander lost hypotheek af voor pensioen (en staan minder rood)

Nederlanders staan minder rood en lossen vaker hun hypotheek af met het oog op hun pensioen. Dit blijkt uit de Monitor financieel gedrag, een trendonderzoek van platform Wijzer in geldzaken onder ruim 1.000 Nederlanders. Tegelijkertijd is er op een aantal andere aspecten van financieel gedrag minder vooruitgang.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Download: "Monitor financieel gedrag" (pdf, 56 pagina's)
Minder rood staan, beter betalen
Uit de Monitor blijkt dat Nederlanders hun geld strakker managen dan twee jaar geleden. In 2013 stond 52 procent nooit rood, in 2015 is dat gestegen naar 63 procent. Meer Nederlanders ontvingen het afgelopen jaar geen enkele betalingsherinnering dan in 2013: 69 procent tegen 61 procent. Ten opzichte van 2014 stellen in 2015 ook meer mensen een maximumbedrag vast voor bepaalde uitgaven: 55 procent tegen 50 procent.

Vaker aflossen hypotheek voor pensioen
Ook op het punt van financieel plannen is verbetering zichtbaar. Aanzienlijk meer Nederlanders noemen aflossen en vermogen opbouwen in hun huis als maatregelen voor hun pensioen. In 2015 zegt 38 procent zijn hypotheek (deels) af te betalen, tegen 24 procent in 2013. Tegelijkertijd zeggen ook meer mensen in 2015 vermogen op te bouwen in hun eigen woning dan in 2013 (32 tegen 26 procent).

Nederlander kijkt niet meer dan 10 jaar vooruit
Naast deze positieve ontwikkelingen is er op andere gebieden minder vooruitgang. Zo kijken weinig mensen verder dan tien jaar vooruit. Slechts 22 procent doet dit. Ook heeft slechts 37 procent een buffer voor onverwachte uitgaven die groter is dan €3.500,-. 36 procent heeft zelfs helemaal geen buffer. Voor platform Wijzer in geldzaken ligt er dus nog een grote uitdaging.

Meer gebruik mobiel bankieren
Er zijn wel genoeg aanknopingspunten om die uitdaging aan te gaan. Zo blijkt uit het onderzoek ook dat het gebruik van mobiel bankieren in twee jaar bijna is verdubbeld, van 18% naar 34%. Uit eerder onderzoek is bekend dat de opkomst van mobiel bankieren leidt tot minder rood staan. Ook valt de toename van het aflossen van de hypotheek samen met grote veranderingen op de woningmarkt, zoals de invoering van verplicht aflossen voor nieuwe gevallen en de tijdelijke verruiming van de schenkingsregeling.

 

Bron: Wijzer in geldzaken

Lees ook…

20 procent van oud-studenten is wanbetaler

Minister Bussemaker (OCW) heeft de Tweede Kamer antwoorden gegeven op Kamervragen over het bericht dat éénvijfde van de oud-studenten wanbetaler is.

Nibud: praktische handreiking om gezond financieel gedrag te bevorderen

Het Nibud introduceert een handreiking die handvatten biedt voor de preventie en aanpak van schulden. De praktische aanbevelingen zijn gericht op het bevorderen van gezond financieel gedrag.

Wanbetalingen op hypotheken in 2014 beperkt

Volgens kredietbeoordelaar Moody's blijft het aantal wanbetalingen in Nederland dit jaar waarschijnlijk beperkt. Dit meldt Moody's in een rapport over de Nederlandse hypotheekmarkt.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.